Un avans anual al preţurilor la produsele alimentare de bază de peste 11%, ca în luna mai 2011, nu a mai fost consemnat din perioada aprilie-iunie 2008. Dacă în urmă cu trei ani uleiul, fasolea şi fructele proaspete erau campionii scumpirilor, în primăvara lui 2011 s-au remarcat cartofii, conservele şi dulciurile.
În luna mai 2011, media scumpirilor - inflaţia - a atins un nou record, respectiv 8,41% faţă de aceeaşi lună din 2010, pe fondul unui avans al preţurilor la alimente de 11,2%, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pragul de 11% la scumpirea alimentelor a mai fost depăşit doar în urmă cu trei ani, respectiv în lunile aprilie, mai şi iunie 2008. Atunci, uleiul se scumpise cu 76% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, fasolea - cu 33% şi fructele proaspete - cu 32%, reiese din buletinele statistice ale vremii, editate de INS.
Acum, cartofii domină topul scumpirilor, urmaţi de conserve, fructe şi dulciuri. Faţă de luna decembrie 2010, media generală a scumpirilor a fost de 3%, ridicată de avansul preţurilor la alimente cu 5,3% şi coborâtă de ieftinirea serviciilor cu 0,5%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 2,6%. În primele cinci luni ale acestui an, preţurile au crescut cel mai mult la cartofi, cu 35%, la fructe proaspete (29,3%) şi la zahăr (19%). O ieftinire importantă se observă la ouă, al căror preţ mediu a scăzut în mai cu 6,4% faţă de aprilie şi cu 19% faţă de decembrie.
Preţuri mai mari la benzină şi energie
La grupa de mărfuri nealimentare, cele mai importante scumpiri din primele cinci luni ale acestui an au fost consemnate la cărţi (5,9%), combustibili (5,2%) şi energie electrică (5%), în timp ce piesele auto s-au ieftinit cu 1,4%, ca şi ceasurile şi articolele sportive - cu 0,5%. În fine, la categoria serviciilor, principalele scumpiri s-au regăsit la îngrijirea medical