Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Limba noastră. Gâlceava înţelepţilor cu mine (II)

Publicat in Adevarul, vineri 18 octombrie 2013 ·

Fie că vrem, fie că nu vrem, limba română, ca orice limbă vie, îşi va continua parcursul istoric, de înnoire şi preschimbare, până în ziua morţii ultimului său vorbitor. Acest parcurs nu este un fenomen natural, independent de voinţa oamenilor, nu se petrece de la sine, ci rezultă din interacţiunea dintre spontaneitate şi normă, dintre greşeală şi corectitudine, dintre sociolect şi idiolect, dintre memorie şi uitare.

S-ar putea crede, de către un cititor neprevenit, că norma este o invenţie a gramaticienilor occidentali, începând cu Renaşterea. Nimic mai fals, pentru că orice vorbitor, indiferent de epocă sau meridian, fie el şi neştiutor de carte, respectă o „gramatică intrinsecă”, cea pe care o deprinde din copilărie. Aşadar, vorbim cum auzim vorbindu-se, imitându-i pe ceilalţi. Şi aşa a fost secole de-a rândul. Când societăţile au evoluat, a apărut nevoia de a fixa în scris gândurile, experienţele de viaţă, ideile şi credinţele religioase. Astfel, crearea unui al doilea cod, grafo-simbolic, a condus la naşterea şcolii, pentru a se putea astfel asigura înţelegerea textelor. Desigur, acestea fapte sunt elementare şi nu cred că preopinenţii mei le-ar ignora cumva.

Îşi imaginează cineva însă un învăţământ generalizat şi obligatoriu în afara existenţei normei lingvistice oficiale? Dacă nu, atunci de ce sărim ca arşi când auzim vorbindu-se de „normă”? Ce ne face să considerăm represivă preocuparea pentru ortografie sau ortoepie; respectarea morfologiei, o apucătură elitistă; veghea asupra sintaxei, o intervenţie poliţienească; atragerea atenţiei asupra sensului corect a vreunui cuvânt drept o lezare morală, clamată de câţiva academicieni şi profesori aproape senili, care mai bombăne prin presă, când mai bine ar moţăi împăcaţi cu soarta pe fotoliul lor ponosit.

Dl. Mircea Barbu îmi spunea acum două săptămâni: „cu cât observ mai mult acest fenomen de a c

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Liberalii roşii. Toţi deputaţii ALDE s-au afiliat grupului parlamentar al PSD

Adevarul acum o ora
Deputaţii ALDE s-au afiliat grupului parlamentar al PSD, a anunţat, miercuri, deputatul Varujan Vosganian în plenul Camerei Deputaţilor. Este vorba de 6 parlamentari care activau ca deputaţi neafiliaţi după desfiinţarea grupului ALDE. Partidul condu

Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban pe tema absorbţiei fondurilor europene

Adevarul acum 58 minute
Preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, la ora 12.30, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe tema absorbţiei fondurilor europene. Cei doi se întâlnesc la Palatul Cotroceni, iar la finalul şedinţei şeful statului va face o declaraţie de presă.

Accident rutier grav pe DN 25, în judeţul Galaţi. Şapte persoane au fost rănite după ce un microbuz a intrat într-un TIR

Adevarul acum o ora
La faţa locului s-a deplasat o autospecială pentru descarcerare de la Secţia de Pompieri Tecuci, un echipaj SMURD tip C si două echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

CCR hotărăşte azi cine stabileşte data alegerilor: PSD sau PNL? Ce spune Constituţia

Adevarul acum 2 ore
CCR va hotărî miercuri dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament (prin lege) sau de Guvern (prin hotârâre). În funcţie de sentinţă, PSD ar putea da peste cap planul premierului Orban, care ar prefera alegeri locale în luna septembrie.

Românii care merg în concendiu în Bulgaria și Grecia, scutiți de izolare la domiciliu după vacanță

Monitorul de Cluj acum o ora
Românii care merg în concediu în Grecia și Bulgaria vor fi scutiți de izolarea la domiciliu la revenirea în țară.

Educaţia sexuală în şcoli, la vot final în Camera Deputaţilor. Barna: Fac apel la deputaţii PSD şi PNL să nu blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli

Adevarul acum 39 minute
Proiectul de lege prin care educaţia sexuală devine educaţie sanitară în şcoli se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Iniţiativa a fost modificată de aşa natură încât legea promulgată de preşedinte în urmă cu o lună, tot pe tema educaţiei s

Cîţu: Acţiunile PSD în Parlament reprezintă terorism economic

Adevarul acum 2 ore
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, consideră că acţiunile PSD în Parlamentul României reprezintă „terorism economic”, doar în scopul câştigării electoratului.

Peste 90% dintre restaurantele de pe Uber Eats au fost atrase de foodpanda

Adevarul acum 46 minute
Astăzi este ultima zi în care Uber Eats mai operează în România, însă restaurantele prezente acolo îşi vor continua activitatea de livrări prin alte platforme.

Alexandru Rafila, despre vacanţele românilor în Grecia şi Bulgaria: "E mai puţin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în ţară"

Romania TV acum o ora
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, dar că "orice călătorie suplimentară poate

CRITICI. Marcel Ciolacu, atac la Guvernul Orban: În doar câteva luni, a întors România cu doi ani şi jumătate în urmă

Gandul acum o ora
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că, în doar câteva luni, guvernul PNL „a întors România cu doi ani şi jumătate în urmă”, iar rata şomajului a crescut până la 4,8%, conform datelor publicate de INS. „Guvernul PNL –

Vremea

București
acum

19°
mie.

14°/20°
joi

12°/25°
vin.

16°/30°
sâm.

18°/25°
Iasi
acum

17°
mie.

11°/18°
joi

10°/24°
vin.

15°/28°
sâm.

16°/28°
Constanta
acum

19°
mie.

14°/19°
joi

14°/22°
vin.

16°/24°
sâm.

18°/25°
Cluj-Napoca
acum

14°
mie.

9°/16°
joi

8°/19°
vin.

13°/23°
sâm.

14°/21°
Timisoara
acum

19°
mie.

12°/19°
joi

11°/25°
vin.

16°/24°
sâm.

14°/26°

Editoriale