Mărarul, ghimbirul, menta şi bitterul suedez împiedică apariţia tulburărilor digestive ce pot apărea după mesele copioase. An de an, în preajma Sărbătorilor, un număr impresionant de persoane ajung la spital cu probleme cauzate de excesele alimentare.
De aceea, pentru a evita, dar şi pentru a trata probleme precum indigestia, constipaţia sau alte tulburări gastrointestinale, specialiştii recomandă ca mesele festive să fie însoţite de tonice digestive. „Tonicele digestive reprezintă un amestec de plante care îmbunătăţesc digestia, absorb gazele intestinale şi cresc pofta de mâncare. Aceste «cocktailuri» sunt indicate în caz de anorexie, de indigestie sau de balonare" spune medicul de familie cu competenţe în fitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As.
Condimente la fiecare masă
Printre cele mai bune tonice digestive se numără condimentele ce conţin uleiuri eterice. În această categorie intră mărarul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia, rozmarinul şi leuşteanul. Potrivit specialiştilor, aceste plante au proprietăţi tonice digestive, antispastice, stomahice şi carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), ajutând la uşurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale şi la combaterea meteorismului.
„Să nu uităm nici de condimentele picante, precum piperul negru, ardeiul iute şi hreanul, care stimulează pofta de mâncare şi secreţiile gastrice şi intestinale, îmbunătăţind digestia. O acţiune similară o au şi scorţişoara, cuişoarele şi nucşoara", mai spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Toate aceste ingrediente se pot folosi la aromatizarea mâncărurilor sau sub formă de tinctură, de ceaiuri ori de comprimate. Ele pot fi luate fie înainte de masă, pentru creşterea poftei de mâncare, fie după-masă, pentru îmbunătăţirea procesului de digestie.
Ghimbirul reglează tranzitul intestinal
După o masă îmbelş