Fermierii locali sunt de ieri implicaţi în al treilea scandal alimentar din 2013. Se întreabă cum este posibil ca numele României să fi e pomenit cu atâta uşurinţă în aceste cazuri.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) a comunicat ieri că prin sistemul rapid de alertă s-a anunţat că în Germania s-a descoperit carne de curcan, din România, tratată cu antibiotice.
„Sistemul rapid de alertă este folosit de autorităţile sanitar-veterinare din statele europene, ca să comunice când au descoperit o problemă. Zilnic, vin mii de sesizări. Unele sunt chiar retrase. E oarecum hazardat ca ANSVSA să facă un astfel de anunţ. Riscul este să ne pierdem nu doar piaţa externă, ci şi pe cea locală”, a spus pentru EVZ o sursă din partea autorităţilor. Vestea a stârnit o reacţie dură din partea crescătorilor de păsări, care se întreabă cum a ajuns România să fie învinuită. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), spune că lotul cu carne de curcan a ajuns din România în Germania prin intermediul unui trader.
„Traderul a vândut carnea unui procesator, care însă cumpără de la mai mulţi producători”, a explicat el pentru EVZ. Lotul ar fi fost de 20 de tone, în timp ce un procesator de talie medie prelucrează mii de tone, lunar. „Ajunsă pe raft, carnea de curcan poartă eticheta procesatorului. De unde se ştie originea primară, când au trecut şapte luni de când lotul a fost exportat şi procesat, laolaltă cu carne provenită din alte surse ” ? , se întreabă Van. Fără probleme în ţară Reprezentanţii crescătorilor de păsări spun că ANSVSA nu a depistat în ultimele luni prezenţa unor antibiotice în carnea de curcan. Acestea nu se administrează în mod uzual, ci doar dacă a fost depistată o boală sau există suspiciunea de boală. „ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Euro