Principalul criteriu de selecţie a cărnii de miel este prezenţa ştampilei Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare. Dar contează foarte mult şi greutatea animalului, şi aspectul cărnii, atrag atenţia specialiştii.
„Carnea de miel este o carne sănătoasă care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte“, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conţine grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc (reglează metabolismul, glicemia şi intervine în sinteza ADN-ului şi ARN-ului), de seleniu, este bogată în vitamine din complexul B şi, în plus, carnea slabă de miel are puţine calorii (160 de calorii la 100 de grame de carne slabă).Mielul să nu fie mai mic de 12-14 kilograme
Totuşi, este foarte important să alegem, într-adevăr, carne de miel şi nu provenind de la alte specii de animale, şi să alegem cea mai sănătoasă şi mai proaspătă carne.
„Mieii nu trebuie să aibă mai puţin de 12-14 kilograme, deoarece carnea provenind de la mieii mai mici (de şase-şapte kilograme) conţine o cantitate mare de colagen şi este indigestă. În general, mieii nu se vând la kilogram, iar pentru a putea cumpăra un miel întreg, ar fi bine să se asocieze două-trei familii“, este de părere prof. dr. Mencinicopschi. Tot din cauza substanţelor indigeste pe care le poate conţine, carnea de miel este contraindicată copiilor mai mici de 10 ani.
„Bolnavii cronic cu afecţiuni precum guta, pancreatită acută ar trebui să mănânce cu moderaţie acest tip de carne sau, după caz, să o evite, deoarece conţine substanţe care le pot înrăutăţi boala“, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.Cum se deosebeşte mielul de alte specii, potrivit Autorităţii Sanitare Veterinare
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne recomandă să cumpărăm carnea de miel numai din spaţiile sau unităţile