Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, despre gazoductul Iaşi-Ungheni: „Este problema autorităţilor române de unde vor lua gaz. România singură ia 40% din gazul consumat din Federaţia Rusă“

Publicat in Adevarul, joi 29 august 2013 ·

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău susţine că gazoductul Iaşi-Ungheni nu va afecta relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

„Moscova este foarte liniştită. Ţeava de 40 de kilometri care uneşte două sisteme nu poate afecta relaţiile dintre Rusia şi Moldova în domeniul gazului. În primul rând aceasta nu este ţeava care poate asigura Moldova cu gaz pentru că trebuie să fie construite staţie de comprimare şi asta ar putea dura mulţi ani. Apoi, chiar dacă autorităţile române promit este problema lor de unde vor lua gaz. România singură ia 40% din gazul pe care-l consumă din Federaţia Rusă“, a declarat Farit Muhametshin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău.

Totodată, diplomatul a menţionat că Rusia este „liniştită“. „Este economie de piaţă dacă gazul va fi mai ieftin poate fi cumpărat la preţul convenabil. Suntem liniştiţi în privinţa asta. Nu facem problemă din asta. Gazprom este o companie nonstatală şi cred că până la finalul anului se discută în vederea semnării unui alt acord în acest sens“, a mai menţionat diplomatul rus.

De Ziua Independenţei Republicii Moldova, premierul Iurie Leancă, omologul său de la Bucureşti, Victor Ponta, şi comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger au dat startul lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungeni.

Atunci, întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra". "Când începem un proiect nu ne gândim cine se supără, ne gândim cine beneficiază de pe urma lui“, a declarat premierul român, aplaudat cu strigăte de bravo din mulţime.

"Nu cred că se supără, nu are de ce să se supere cineva, avem relaţii foarte bune cu Marele Vecin, noi şi dumneavoastră (Republica Moldova n.r.). Aici vorbim de dreptul fiecărui locuitor din Republic

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Vremea

București
acum

21°
vin.

11°/22°
sâm.

14°/25°
dum.

15°/27°
lun.

16°/28°
Iasi
acum

18°
vin.

12°/19°
sâm.

10°/24°
dum.

11°/25°
lun.

15°/27°
Constanta
acum

21°
vin.

11°/21°
sâm.

11°/15°
dum.

9°/18°
lun.

14°/22°
Cluj-Napoca
acum

16°
vin.

10°/18°
sâm.

10°/25°
dum.

12°/25°
lun.

13°/25°
Timisoara
acum

18°
vin.

9°/22°
sâm.

13°/25°
dum.

14°/24°
lun.

13°/25°