Alimentaţia bogată în fibre. Tărâţele de grâu cu iaurt sau lapte bătut. Iată cum putem preveni constipaţia şi în felul acesta o boală severă: diverticuloza.
O boală ciudată îi chinuieşte pe unii oameni şi numele ei sperie, mai ales prin complicata denumire fixată de medicina tubului digestiv. Gastroenterologia denumeşte această boală diverticuloza colonică. În realitate ce se întâmplă? Apar nişte pungi în peretele colonului. Se aseamănă acestea cu gâlmele ivite pe unele anvelope, când s-a stricat ceva în peretele cauciucului. Tot aşa din pereţii intestinului gros apar umflături, băşici şi în aceste pungi pot întârzia materii fecale. Această boală afectează mulţi oameni peste 60 de ani, cam 50%, cu o frecvenţă mai mare la femei, ne avertizează prof. dr Alexandru Oproiu.
Colonul are în unele puncte ale peretelui o rezistenţă scăzută, căci pe acolo pătrund vasele aducătore de sânge pentru hrănirea organului. Pentru a se ivi aceste hernii, aceste pungi din peretele colonului, trebuie să existe o presiune mare în interiorul lui.
Presiunea mare din colon se instalează când dieta e săracă în vegetale, cu multe fibre nedigerabile. Hrana cu puţine vegetale produce o creştere a presiunii în colon şi prin locurile de rezistenţă mică a pereţilor, mucoasa intestinală iese afară în veritabile pungi, gâlme.
Şi hrana cu prea multă făină albă scade mobilitatea, adică mişcările colonului, şi se produce o mare presiune.
DIETA
În 75% dintre cazuri, aceste diverticule nu produc simptome speciale, ci doar constipaţie. Dar la 25% dintre cei cu diverticuloză se instalează complicaţii. Fecalele sunt stocate în aceste pungi, punga se închide, microbii dau inflamaţie şi apar dureri în stânga abdomenului înainte de scaun. Inflamarea mucoasei la gâtul acestor pungi poate roade vasele de sânge şi apar hemoragii digestiv