Între 1 şi 18 martie, specialiştii instituţiei au făcut 155 de controale şi au dat 12 amenzi a căror valoare depăşeşte 10.000 de lei.
Veterinarii au verificat 4 abatoare, 4 unităţi de procesare carne, 18 carmangerii, 3 depozite cu ouă de găină, 18 unităţi de panificaţie, 15 laboratoare de patiserie 11 depozite cu legume, fructe şi alimente conservate, 19 unităţi de tip hiper şi supermarket, 26 magazine alimentare, 10 unităţi de alimentaţie publică, 7 pensiuni turistice, 27 unităţi care procesează şi comercializează alte produse alimentare de origine non-animală şi standuri din 5 pieţe agroalimentare.
“În urma controalelor, s-au constatat unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv lotizarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare, pe sortimente, calitate şi data recepţiei, etichetare necomformă la unele sortimente de alimente, mijloace de transport pentru produse alimentare neamenajate corespunzător, comercializarea unor produse alimentare, în spaţii neautorizate şi fără documente sanitare veterinare şi lipsa documentelor care să ateste efectuarea acţiuniilor de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare”, spune medicul Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA.
Potrivit acestuia, în urma neregulilor constatate au fost date 12 amenzi în valoare de 10.700 de lei, precum şi 5 avertismente.
“Personalul de specialitate, la solicitarea agenţilor economici, au retras şi predat pentru neutralizare, din reţeaua comercială, 4.262 kg.. produse alimentare de origine animală şi non animală (carne şi produse din carne, produse lactate, peşte, carne şi organe de pasăre, produse culinare, ouă, îngheţată, arome şi ingrediente diferite) în valoare totală de 6.200 lei, produse cu termen de valabilitate expirat, cu deficienţe tehnologice, sau modificate organoleptic”, adaugă