Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Programul Naţional de Reabilitare Termică: 100 de blocuri în patru ani

Publicat in Adevarul, joi 12 martie 2009 · ·

Birocraţia şi incompetenţa autorităţilor locale au îngropat programul de reabilitare termică. Specialiştii în domeniu afirmă că izolarea termică ar reduce factura la căldură cu cel puţin 35 la sută. Legea prevede că statul va acoperi 80% din cheltuieli. Programul include circa 83.000 de blocuri. Fiecare proprietar de apartament trebuie să scoată din buzunar până în 1.500 de euro, dacă doreşte să îşi reabiliteze termic locuinţa. În schimb, factura la întreţinere va deveni mai mică cu până la 50%, potrivit Secretarului de Stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Locuinţei, Răzvan Murgeanu.

Ordonanţa de Urgentă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, recent aprobată, prevede ca statul să plătească jumătate din chletuielile necesare reabilitării unui apartament.

Primăriile vor contribui cu 30% din valoarea totală a costurilor, iar diferenţa de 20 de procente va fi plătită din buzunarul asociaţiilor de proprietari.

În funcţie de fondurile de care dispun, autorităţile locale pot prelua parţial sau integral cheltuielile care revin asociaţiilor. În acest fel, locatarii ar putea să fie scutiţi de orice costuri pentru reabilitarea termică a propriilor apartamente.

Programul de reabilitare, din 2005

În programul de reabilitare termică intră toate locuinţele construite după proiecte elaborate în perioda 1950-1990, în total circa 83.000. Suma totală necesară pentru reabilitare este de aproximativ 11 miliarde de euro.

Conceptul de reabilitare termică a clădirilor a apărut ca efect al crizei energetice. Românii au auzit prima oară de ea prin 2002, când printr-o Ordonanţă de Urgenţă devenită ulterior lege, s-au instituit măsuri speciale menite să împiedice risipirea energiei. Programul Naţional de Reabilitare Termică a început din 2005.

Pentru că e

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Alpinistul Torok Zsolt, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

Realitatea acum 48 minute
Cunoscutul alpinist Torok Zsolt a fost decorat, marți, post-mortem decătre președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, a anunțat, Președinția, potrivit realitateadearad.net.

Cazul Săpoca: Procurorii au decis extinderea urmăririi penale

Realitatea acum 59 minute
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au decis, marţi, extinderea urmării penale în cazul bărbatului care a atacat pacienţii din Spitalul de la Săpoca, cât şi a urmării penale in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în servi

Pensia medie pentru magistraţi depăşeşte 18.300 de lei. Câte pensii de serviciu se plătesc în România

Gandul acum 13 minute
La finalul lunii iulie 2019, existau 3.814 beneficiari de pensii de serviciu, în baza Legii 303/2004, privind statulul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestor beneficiari era de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată

Mașina inghițita de asfalt intr-o intersecție din sectorul 6 al Capitalei

Ziua News acum 28 minute
O mașină a fost ”înghițită” de crater, într-o intersecție din zona Gorjului, sectorul 6 al Capitalei. Din fericire, nu este nicio persoană rănită. Citește mai departe...

Cazul Caracal | INML anunţă că analizele ADN continuă, chiar dacă oasele sunt în stare avansată de degradare

Gandul acum 57 minute
Directorul INML, George Curcă, anunţă că rapoartele transmise DIICOT în cazul Caracal sunt preliminare deoarece expertiza continuă pe rămăşiţele identificate şi subliniază că toate oasele sunt în curs de reanalizare, chiar dacă sunt în stare avansat

Un bărbat înarmat ţinel cel puţin 16 persoane ostatice într-un autobuz pe un pod la Rio de Janeiro

News.ro acum 11 minute
Un bărbat înarmat ţinea marţi ostatici cel puţin 16 pasageri ai unui autobuz, pe un pod, la Rio de Janeiro, au declarat surse oficiale pentru AFP. Numărul persoanelor reţinute a fost de cel puţin 22 la începutul luării de ostatici, către ora locală

PNL va ataca la CCR Codul administrativ

Realitatea acum o ora
PNL va ataca la Curtea Constituţională Codul administrativ, pe care îl consideră neconstituţional, pentru că nu putea fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, dar şi pentru prevederea care a permis adoptarea, prin majoritate simplă, a celor 20 de hotăr

Asociaţie: Autorizaţia de construire pentru „ciotul“ de 4,5 km al Autostrăzii A3 nu mai este valabilă

Adevarul acum 21 minute
Asociaţia Pro Infrastructură a anunţat, marţi, că autorizaţia de construire pentru ”ciotul” de 4,5 km al Autostrăzii A3, între Aeroportul Transilvania (Ungheni) şi sud-vestul oraşului Târgu Mureş, nu mai este valabilă.

Studiu Eurostat: România este cea mai periculoasă țară din UE pentru pietoni și bicicliști

Realitatea acum 5 ore
Pietonii și bicicliștii au o viață grea și periculoasă în România, iar statisticile Eurostat vin să confirme pe deplin această concluzie. 

AEP: Numărul celor înregistraţi online ca alegători în străinătate a depăşit 20.000

Romania Libera acum 45 minute
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că numărul românilor care s-au înregistrat online ca alegători în străinătate a depăşit 20.000, peste jumătate dintre ei alegând votul prin corespondenţă.

Vremea

București
acum

31°
mar.

25°/32°
mie.

22°/35°
joi

24°/34°
vin.

23°/34°
Iasi
acum

31°
mar.

20°/31°
mie.

18°/33°
joi

18°/27°
vin.

16°/30°
Constanta
acum

28°
mar.

18°/28°
mie.

20°/34°
joi

22°/34°
vin.

20°/34°
Cluj-Napoca
acum

31°
mar.

22°/31°
mie.

17°/30°
joi

17°/30°
vin.

17°/30°
Timisoara
acum

33°
mar.

25°/33°
mie.

22°/35°
joi

19°/32°
vin.

18°/34°

Editoriale