Dacă mâncăm la o masă două produse cu E-uri, deja ne punem serios în pericol sănătatea. Este semnalul de alarmă tras de specialişti într-o dezbatere despre aditivii alimentari ce a avut loc pe Adevărul Live
Producătorii din industria alimentară pot adăuga pe lista de ingrediente a unui produs chiar şi 15 E-uri. Aşa a declarat ieri în cadrul emisiunii Adevărul Live, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) care a adăugat că peste 90% din produsele alimentare de pe piaţa românească sunt autorizate şi legale.
Însă medicii atrag atenţia că pentru fiecare dintre aceşti aditivi există o doză zilnică maximă care este sigură. Când depăşim aceste doze, ne compromitem sănătatea. „Cumulând anumite substanţe care se găsesc în mai multe produse ajungem să ne punem în pericol sănătatea. De exemplu, acidul citric se găseşte în anumite băuturi carbogazoase, se găseşte şi în multe alte alimente. Din această perspectivă, dacă mâncăm la aceeaşi masă pâine cu pate, şi bem şi un pahar cu suc acidulat, vom aduce în corp un nivel care poate depăşi doza maximă sigură a unor aditivi“, a explicat Mierlea.
Sticla de vin, mai ieftină decât strugurii
Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra faptului că studiile au demonstrat că nu există o legătură între preţ şi calitatea produsului alimentar şi că produsele mai scumpe nu sunt neapărat şi cele mai sănătoase. „Anumite branduri, datorită faptului că probabil investesc mai mult în reclamă, automat au nişte costuri superioare. Chiar dacă din punct de vedere calitativ şi nutriţional, produsul respectiv este, de fapt, inferior“, a precizat Mierlea.
Potrivit specialistului, orientarea după preţ ne poate păcăli. „Nu se poate ca o sticlă de vin să fie mai ieftină decât un kilogram de struguri“,