Spălarea riguroasă a veselei, dezinfectarea suprafeţelor şi depozitarea corectă a alimentelor sunt esenţiale pentru a evita infecţiile digestive. Specialiştii avertizează că mai ales vara trebuie să acorzi o atenţie sporită igienei în spaţiul de gătit, deoarece căldura favorizează înmulţirea microbilor şi insectelor purtătoare de germeni periculoşi.
Deşi poate părea greu de crezut, bucătăria este locul din casă unde riscul de a te „pricopsi" cu o boală infecţioasă este cel mai mare. Aceasta deoarece temperaturile ridicate şi umiditatea specifice spaţiilor de gătit creează un mediu propice de viaţă pentru bacterii şi pentru insecte precum gândacii, muştele şi furnicile. De asemenea, în astfel de condiţii, alimentele se pot altera şi contamina rapid dacă nu le depozitezicorespunzător.
„Pentru a reduce riscul de transmitere a unor maladii microbiene sau virotice, trebuie ca pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, să se recurgă la măsuri riguroase în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare a alimentelor, întreţinerea veselei şi a instrumentelor de bucătărie, la măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie şi de deratizare a bucătăriei", spune medicul primar medicină de familie Garofiţa Nicolae de la Clinica Garomed din Bucureşti.
Igienă riguroasă, zi de zi
Microbii pot fi oriunde: pe suprafeţele de gătit, în dulapuri, dar mai ales pe bureţi sau pe lavete. Aşadar, pentru a-i îndepărta, este bine ca după fiecare masă să se spele vesela cu apă caldă şi cu detergent, să se strângă resturile alimentare cu grijă şi să se pună imediat la frigider mâncarea rămasă. Ambalajele goale şi gunoiul trebuie şi ele aruncate zilnic, pentru a nu atrage insectele. În plus, aeriseşte bucătăria frecvent ori găteşte cu geamul deschis sau folosind hota. Atunci când pregăteşti mâncarea, foloseşte tocătoare din lemn diferite pentru a tăia carnea crudă şi vegetale