Antioxidanţii din cafea stimulează capacitatea mentală, însă dacă depăşiţi doza zilnică recomandată pot apărea efecte adverse. Sursa: NorthFoto
Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sănătăţii au fost realizate în ultimii ani, iar rezultatele arată că un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice.
Specialiştii susţin că, atâta timp cât nu se depăşeşte doza optimă, cafeaua vă scapă de dureri de cap, energizează organismul şi amână oboseala.
Antioxidanţii limitează distrugerea celulelor
Principalele efecte pozitive ale cafelei sunt determinate de faptul că are un conţinut bogat de antioxidanţi, care acţionează asupra organismului şi limitează distrugerea celulelor.
„Prin conţinutul şi efectele sale, cafeaua îmbină două avantaje într-unul: conţine antioxidanţi şi este un tonic al sistemului nervos”, explică Luiza Pîrvu, medic nutriţionist. Mai mult, cafeaua stimulează capacitatea mentală, performanţa fizică, înlătură oboseala, conform studiilor recente.
În plus, cafeaua este şi un prilej de socializare. „Întâlnirea la o cafea este motivul cel mai des invocat de oameni pentru a face o pauză, a ieşi din mediul cotidian, respectiv pentru a socializa”, mai spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.
Pe lângă cafea, ceaiul, ciocolata şi cacaua, energizantele sau unele băuturi răcoritoare conţin cofeină. Din acest motiv, cei care consumă mai multe astfel de produse este bine să fie atenţi la cantitate.
Doza zilnică recomandată este de trei cafele pe zi. „300 de miligrame de cofeină (echivalentul a 3 căni de 150 de mililitri) reprezintă un consum moderat pentru oamenii sănătoşi. Preferabil este să se încadreze între două şi trei căni”, recomandă Elena Casapu, specialist Nescafé în nutriţie.
În ceea ce priveşte cafeaua solubilă, specialistul rec