Flăcăii care merg ila colinda „Buţii“ au început pregătirile încă din prima duminică a Postului Crăciunului. Obiceiul din satul Deal, comuna Cîlnic, a reuşit să depăşească barierele ideologice ale perioadei de dinainte de 1989, cand, spun batrânii satului, obiceiul nu era agreat de autorităţi. Colindul este practicat şi în zilele noastre.
Obiceiul din satul Deal este păstrat viu, după sute de ani. O leacă de vină în trecerea „Buţii“ de la o ceată la alta, de la un an la altul, are în ultimii ani profesorul Alexandru Başa, care a încurajat tinerii să ducă mai departe tradiţia.
„Butea feciorilor“ începe cam odată cu Postul Crăciunului, ca să aibă vreme flăcăii din sat să înveţe colindele şi să se desfete în vorbe cu fetele. În prima duminică de Post se alege gazda, care va păstra în pivniţă şi butea cu vin, până la Crăciun. Din rândul celor două cete de feciori, din partea de sus şi de jos a satului, se aleg căpeteniile, vătaful (răspunde de buna desfăşurare a „buţii“), juratul (responsabil de bunadispoziţie a fetelor), crăşmarul(răspunde de butea de vin,până la Crăciun), ouţa (strânge ouăle din sat), pârgarii (strâng colacii primiţi de colindători).
Umplerea buţii cu vin
Feciorii din Deal au scos, de Sfântul Nicolae, carul din şură şi au prins caii la căruţa împodobită, în care au pus butea de 60-70 de ferii, şi au pornit prin sat, ca să adune vinul pentru sărbătoarea de Crăciun. „Toţi flăcăii Foto Colinda "Buţii” de la Deal
care merg cu colinda de Crăciun au pus vin în bute. Crâşmarul a pus în bute 40-50 litrii de vin de la fiecare participant. Gazda care păstrează butea în pivniţă este un om gospodar, de cinste şi omenie. După ce au adunat vinul, feciorii repetă cele 22 de colinzi sfinte, care se aud de Crăciun pe uliţele satului“, a explicat profesorul Alexandru Başa din satul Deal.
Flăcăii se întâl