Mulţi dintre noi o detestă, dar nu toată grăsimea de pe corp este nocivă. De altfel, colăceii nu sunt cei mai periculoşi, ci ţesutul adipos care nu este la vedere ar trebui să ne îngrijoreze, spun specialiştii.
1. Nu este doar albă
Pe lângă grăsimea albă sau alb-gălbuie despre care ştie toată lumea, mai există şi grăsimea brună, un tip de ţesut adipos specific mai ales nou-născuţilor. Grăsimea brună îi ajută pe bebeluşi să-şi regleze, într-o oarecare măsură, temperatura corpului, fiindcă ei nu au sistemul de termoreglare bine pus la punct, ca în cazul adulţilor. Aceasta se diminuează, însă, odată cu înaintarea în vârstă.
Dar studiile arată că şi adulţii mai păstrează grăsime brună, însă în cantităţi mult mai mici decât bebeluşii. Şi specialiştii nu au reuşit să depisteze, încă, rolul exact al acesteia.
Un studiu realizat în 2012 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sherbrooke, Canada, a arătat că grăsimea brună ar putea fi eficientă în „arderea“ celei albe. Analizând un grup de bărbaţi expuşi la temperaturi sub 0 grade Celsius, cercetătorii au observat că aceştia şi-au menţinut temperatura corporală datorită grăsimii brune care a folosit pe post de combustibil grăsimea albă.
2. Nu toţi avem în corp grăsime brună
Grăsimea brună nu se regăseşte aproape deloc în corpul persoanelor obeze, potrivit „The New York Times“. Specialiştii se gândesc că acest lucru poate avea două explicaţii: fie lipsa grăsimii brune duce la obezitate, fie excesul de grăsime albă din corp inhibă activarea celulelor adipoase brune.
Adulţii au aproximativ 50 de grame de grăsime brună care poate „consuma“ într-un an energia echivalentă cu aproape 4,5 kilograme de grăsime albă, a explicat pentru „Huffington Post“ prof. dr. Shingo Kajimura, cercetător în domeniul grăsimii brune de la Centrul de Diabet din cadrul Universităţii California din San Francisco