Nevoia imperioasă de a mânca dulce sau sărat poate anunţa un dezechilibru în organism. Specialiştii pun adesea pofta exagerată de mâncare pe seama unor obiceiuri alimentare nesănătoase.
Un exemplu în acest sens este consumul frecvent de alimente rafinate, bogate în zaharuri, care determină oscilaţii ale nivelului glicemiei şi, implicit, apariţia senzaţiei accentuate de foame. „Poftele pentru ceva dulce sau sărat apar atunci când consumăm alimente industriale rafinate, cu încărcătură glicemică ridicată şi cu densitate nutriţională scăzută, în cadrul unor diete care nu ne furnizează nutrienţii necesari sănătăţii organismului", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.
Ai vrea ceva sărat? Poţi avea lipsă de calciu!
Dacă ţi se întâmplă frecvent să ai poftă de ceva sărat, ar putea fi un semn că te confrunţi cu un deficit de minerale, în special de calciu, de potasiu sau de fier. Acest lucru este demonstrat de specialiştii de la Centrul de Cercetare „Monell" din Philadelphia, SUA, care au constatat că sodiul creşte temporar nivelul de calciu din sânge. Pe de altă parte, medicii au observat că nevoia de a mânca sărat poate apărea şi la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială sau cu deshidratare cronică. Dacă ai poftă şi de dulce, şi de sărat este un semn că organismul tău are nevoie atât de glucoză, cât şi de sodiu pentru a funcţiona în parametrii normali, aceste minerale nefiind acoperite de alimentaţia ta zilnică. Cert este că în oricare dintre aceste situaţii se recomandă un consult medical.
Nevoia de dulce, asociată cu depresia
Pofta crescută pentru un anumit tip de aliment, ce cu greu poate fi stăpânită, poate fi şi semnul unor tulburări de ordin psihic. Ai observat că dacă mănânci ceva dulce, în special ciocolată, atunci când eşti stresat, trist s