Alimentaţia corectă implică utilizarea hranei bogate în antioxidanţi, singurele substanţe care pot combate nocivitatea radicalilor liberi şi menţin capacitatea celulei de a se apăra
Alimentaţia corectă implică utilizarea hranei bogate în antioxidanţi, singurele substanţe care pot combate nocivitatea radicalilor liberi şi menţin capacitatea celulei de a se apăra împotriva atacurilor virotice şi microbiene
Despre vitamine a auzit toată lumea! Despre antioxidanţi - mai puţin. Pornind de la această concluzie, cercetătorii din lumea întreagă sunt preocupaţi de dezvoltarea acelei ramuri a medicinei care se ocupă de identificarea surselor alimentare de antioxidanţi. Aceste substanţe naturale pot înlătura efectele nocive ale radicalilor liberi.
Mulţi se întreabă ce sunt aceşti radicali liberi? Pe înţelesul tuturor, aşa cum metalul rugineşte din cauza umidităţii din atmosferă, tot aşa corpul uman este vulnerabil la oxidanţi specifici, care atacă celulele corpului, cunoscuţi şi sub numele de radicali liberi. Nu putem să ne ascundem de aceşti radicali liberi pentru că ei există pretutindeni: în apă, aer, alimente şi, fireşte, în corpul nostru, ca produse secundare ale metabolismului.
Ce efecte au radicalii liberi?
-Ei pot provoca o creştere necontrolată a celulelor, care generează, la limită, tumori maligne
-Pielea devine aspră şi ridată, pentru că îşi pierde elasticitatea şi supleţea
-Contribuie la modificarea ADN-ului, grăbind pericolul unor mutaţii canceroase
-Accelerează procesul de îmbătrânire. Ajunşi în organism, radicalii liberi atacă încontinuu celulele sănătoase, afectându-le rezistenţa în faţa microbilor
-Stresul oxidativ e factorul esenţial ce provoacă boli grave precum: cancerul, cataracta, diabetul, bolile de plămâni, de inimă, ale sistemului nervos, artrita, Alzheimer şi arteroscleroza. Altfel spus, rad