La Jimbolia a început dimineața aceasta tăierea tradițională a porcilor de Ignat. Cei mai vestiți măcelari din Banatul românesc, sârbesc și unguresc și-au dat întâlnire în micul oraș de graniță.
IGNAT: Măcelari din România, Ungaria și Serbia au început tăierea porcilor la Jimbolia la 7,00 dimineața
Sursa: Adi Pîclișan
Imediat după asomare, porcii au fost pîrliți
Sursa: Adi Pîclișan
Fiecare porc a fost spălat bine, cu o perie dură. Măcelarii spun că numai așa iese șoriciul bun
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Tăierea porcilor înaintea Crăciunului e o tradiţie de 12 ani. Începând cu anul 2000 măcelarii din cele trei ţări se întrec în delicatese, sub steagurile lor şi al Uniunii Europene.
Anul acesta, măcelarii au asomat porcii la 7 dimineața, apoi s-au pus pe treabăm cu câte un țoi de țuică fiară în mână, pe post de „încălzitor natural”. Fiecate animal a fost pârlit în parte, apoi spălat și curățat. Imediat, pofticioșii au putut să își taie primele bucăți de șorici. „Te lingi pe degete, nu alta”, ne spune unul dintre sârbii care nu a mai rezistat tentației și a luat prima îmbucătură.
Cu şorţurile în faţă, sârbii, ungurii și românii s-au pus primii la muncă. După ce au terminat de igienizat animalele, au tranşat, au împărţit bucăţile de carne, apoi au început să pregătească mezelurile. Echipa din Csanad Palota (Ungaria) a pus repede gulaşul la fiert, într-un ceaun uriaş, sârbii din Kikinda au venit de acasă cu rețete secrete neobișnuite și o grămadă de mirodenii. Au adus cu ei, ca și anul trecut, smochine, pentru mușchiulețul umplut.
Românii au preparat primele bucate care s-au servit la trilaterala porcină: s