În 2010, producătorii din ţările cu focare de pestă, printre care şi România, nu vor mai avea voie să comercializeze carne. Câteva norme europene adoptate în 2002 şi 2004, referitoare la În 2010, producătorii din ţările cu focare de pestă, printre care şi România, nu vor mai avea voie să comercializeze carne.
Câteva norme europene adoptate în 2002 şi 2004, referitoare la siguranţa alimentară, interzic accesul pe piaţa comună a produselor din carne de porc, dacă animalul respectiv a fost tratat împotriva pestei porcine. România a primit o derogare până la 1 ianuarie 2010, dată după care - dacă boala porcină nu va fi fost eradicată - vom fi nevoiţi să aducem carne numai din import.
Specialiştii din industria alimentară, reuniţi în cadrul unui seminar pe teme europene, au semnalat faptul că tratamentul pestei porcine - în locul soluţiei radicale, adică sacrificarea animalelor infestate - va avea efecte devastatoare asupra pieţei româneşti a cărnii de porc.
"România este foarte prost văzută în exterior, pentru că a ales să trateze pesta în loc să o elimine fizic; asta a dus la restrângerea drastică a exporturilor, în sensul că - indiferent dacă ferma este curată şi animalele sănătoase - nu mai avem voie să exportăm decât conserve şi mezeluri procesate la peste 70 de grade Celsius.
Adică pateuri, parizere şi cremvurşti - produse de care pieţele din Vest sunt suprasaturate. Asta se întâmplă acum, dar peste doi ani, mai precis la 1 ianuarie 2010, producătorii din România nu vor mai putea comercializa niciun fel de carne de porc, cu atât mai puţin din cea proaspătă, dacă nu renunţăm la tratarea pestei", avertizează specialiştii.
Milioane de porci trebuie sacrificaţi
Potrivit consultanţilor din domeniul proiectelor europene, normativele în cauză sunt Regulamentele CE nr. 178/2002, 852/2004 şi 853/2004, prin care se aplică în industri