În primele două luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7.787 de tone (-5,9%), arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Această scădere a fost consemnată pe când scandalul aflatoxinei încă nu se declanşase.
Cele mai mari scăderi ale producţiei în perioada analizată pot fi menţionate la laptele de consum cu 2.061 de tone (-5,3%) şi la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,1% din producţia totală de brânzeturi) cu 439 de tone (-4,6%).
Cu toată scăderea de la colectări, producţia la procesatori a crescut la următoarele produse lactate: smântână de consum, cu 838 de tone (+10,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 2.244 de tone (+8,3%) şi unt, cu 117 tone (+7,7%).
Februarie: minus 5.000 de tone la colectare
În luna februarie 2013 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 5.223 de tone (-8,0%).
Cea mai mare scădere a producţiei în luna februarie 2013 comparativ cu luna ianuarie 2013 a avut loc la unt cu 143 tone (-16,2%), fiind urmat de laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 1422 tone (-9,2%), de smântâna de consum cu 337 tone (-7,5%), de laptele de consum cu 882 tone (-4,7%) şi de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,3% din producţia totală de brânzeturi) cu 152 tone (-3,3%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna februarie 2013 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 4.835 de tone (-7,5%).
Creşterea producţiei în luna februarie 2013 comparativ cu luna februarie 2012 poate fi menţionată la: smântână de consum cu 363 tone (+9,5%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut ş