Scandalul cărnii de cal din Marea Britanie a intrigat oamenii care au ajuns să-şi pună diverse întrebări. „Au împuşcat caii, nu-i aşa?” sau „Nu vor mânca caii, asa-i?”, sunt câteva dintre dilemele care alimentează în continuare indignarea britanicilor şi ţin capetele de ziar în mass-media din peninsulă. Dar ce alimentează acest scandal, se întreabă Quentin Cooper, de la BBC.
Nu sunt implicate riscuri de sănătate, nu este vorba nici măcar cu carnea de cal însăşi, aceasta fiind considerată o delicatesă în unele părţi ale lumii. Este vorba de caii înşişi, aceste animale adorabile. Pentru o naţiune de iubitori (selectivi) de animale, britanicilor le este de neconceput că animalele pe care le călăresc, pe care pariază sau pe care le hrănesc cu zahăr au ajuns în farfuriile lor. Chiar şi în cantităţi microscopice.
„Britanicii au devenit atât de pasionaţi de subiect încât nu le-ar mai păsa dacă au mâncat carne de miel turbat şi nici că tot ceea ce consumă conţine un grad de coloranţi sau de arome artificiale care le pun viaţa în pericol. Mai mult de atât, unora nici nu le pasă cum au fost hrănite animalele sacrificate sau, mai important, cu ce au fost hrănite”, scrie Quentin Cooper.
Ceea ce ar putea duce la schimbare comportamentului de consum al britanicilor este analiza mâncărurilor pe care ei le consumă. Astfel, motivul pentru care s-a început căutarea urmelor de carne de cal nu este pentru că acest tip de carne s-a găsit în unele alimente, ci pentru că de-abia acum au conştientizat această realitate. Ar putea exista şi alte tipuri de carne despre care nu se ştie nimic până acum, scrie Cooper pentru BBC.
Cu toţii ştim poveşti din viaţa reală în care foametea i-a determinat pe oameni să consume insecte, şerpi sau chiar mai rău. Necesitatea este o caracteristică regăsită în orice cultură a lumii. Astfel de exemple deliberate pot fi găsite în reality