O scădere cu 10 la sută a greutăţii corporale te ajută să reduci considerabil nivelul zahărului din sânge, arată studiile. Iar pentru a face acest lucru, este bine să incluzi în dietă alimente cu indice glicemic scăzut.
Dacă suferi de diabet este important ca, atunci când îţi alcătuieşti dieta, să ţii seama de faptul că trebuie să consumi alimente sărace nu doar în zaharuri, ci şi în sare şi în grăsimi şi bogate în fibre şi în proteine. Aceasta deoarece o alimentaţie corectă ajută la menţinerea glicemiei la un nivel cât mai apropiat de normal şi te fereşte şi de posibilele complicaţii ale diabetului.
1. Legumele
Ardeii, varza, ceapa, usturoiul, morcovii, ţelina, sfecla, fasolea verde, vinetele, roşiile, ciupercile şi castraveţii sunt legume pe care, în funcţie de sezon, le poţi include cu succes în alimentaţie. Acestea au un conţinut scăzut de glucide, sub 10 la sută, fiind şi surse excelente de fibre, de vitamine şi de minerale cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, zinc, seleniu şi magneziu. Aşadar, încearcă să incluzi la fiecare masă cel puţin una dintre aceste legume, fie că le consumi în stare proaspătă, în salate, fie că le adaugi în ciorbe sau în tocăniţe.
2. Verdeţurile
Gama de verdeţuri este deosebit de vastă mai ales în sezonul cald şi, de aceea, acum este momentul să profiţi din plin de beneficiile acestor alimente. Astfel, fie că este vorba de salată verde, de spanac, de urzici, de lobodă sau de ştevie nu ezita să consumi verdeţuri zilnic. Ca şi legumele, acestea au puţine calorii, au un indice glicemic scăzut şi un conţinut ridicat de vitamine, de minerale şi de fibre, care normalizează glicemia.
3. Cerealele integrale
Dieta zilnică trebuie să includă circa 30-35 de grame de fibre. Iar o sursă excelentă de fibre sunt cerealele integrale. În plus, acestea sunt o sursă boga