Considerată boală a societăţii moderne, diabetul afectează din ce în ce mai multă populaţie, devenind o problemă de sănătate publică. Dacă nu este controlat, diabetul zaharat poate duce la complicaţii grave. Nicio zi fără legume
Potrivit studiilor, o alimentaţie bazată pe legume ar scădea cu 40% riscul apariţiei de diabet de tip 2. Cele mai recomandate sunt morcovii, bamele, dovleceii, conopida, fasolea verde, castraveţii, vinetele, usturoiul, ciupercile, roşiile şi broccoli. Din dieta diabeticilor nu trebuie să lipsească grăsimile nesaturate (ulei de măsline, soia, nuci), peştele (în special peşte gras, bogat în acizi omega 3: somon, păstrăv, sardine, macrou), oleaginoasele (arahide, nuci), carnea şi derivatele din carne, lactatele, cerealele.
Renunţă la alimentele de tip fast-food
Citeşte etichetele alimentelor înainte de a le cumpăra şi renunţă la alimentele fast-food, pizza, biscuiţi, produsele de patiserie şi prăjituri de cofetărie. Trebuie evitate dulciurile concentrate: îngheţata, ciocolata, mierea de albine, gemul, dulceaţa, rahatul, precum şi băuturile răcoritoare cu conţinut de zahăr: cola, pepsi, sirop.
Scorţişoara scade glicemia
Recunoscută pentru virtuţile sale antioxidante, antialergice şi antidiareice, scorţişoara poate face minuni în cazul diabetului de tip 2. Conform unui studiu recent, extractul de scorţişoară reproduce acţiunea insulinei în celule şi contribuie la scăderea glicemiei.
Un alt condiment benefic este şofranul, care poate împiedica apariţia diabetului de tip 2. Având cel mai mic procent de zahăr, afinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia diabeticilor. De asemenea, broccoli şi ceaiul de muşeţel te protejează de complicaţiile acestei afecţiuni.
Consumă alimente ce conţin crom
Lipsa cromului din alimentaţie poate pr