Majoritatea mâncărurilor pe care le preferăm conţin substanţe nocive pentru organism. Dieta dezechilibrată este unul dintre factorii principali care explică incidenţa mare a bolilor cardiovasculare la noi în ţară, spun specialiştii.
Potrivit specialiştilor, alimentaţia românilor conţine cu preponderenţă alimente prea grase, prea sărate şi cu prea mult zahăr, ceea ce determină apariţia sindromului metabolic, diabetului zaharat de tip II şi bolilor cardio-
vasculare. Nu întâmplător, România se situează în prezent pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, atrag atenţia medicii cardiologi.
Mezelurile împiedică fixarea calciului
Majoritatea românilor consumă diverse tipuri de mezeluri (salam, parizer etc.), ba chiar îşi hrănesc copiii cu astfel de produse. Multe dintre acestea au ca prim ingredient slănina, ceea ce înseamnă că produsul respectiv are mai puţine proteine şi mai multă grăsime.
În plus, cele mai multe mezeluri sunt făcute din MDM, adică din carne dezosată mecanic, ceea ce înseamnă că principalele ingrediente sunt resturile de carne de pe carcase, cu tendoane, piele, fulgi, ciocuri, chiar şi o parte din schelet.
„Produsele cu MDM conţin proteine denaturate cu o valoare biologică scăzută (colagen, şorici, tegumente, gluten denaturat). Consumul regulat al acestor alimente duce la acumularea excesivă de fosfor în organism, ceea ce împiedică fixarea calciului în oase", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. În plus, pentru a conferi o culoare şi o aromă apetisante, acestor produse alimentare li se adaugă o varietate de E-uri sintetice.
Dulciurile concentrate duc la diabet
Într-adevăr, dacă mâncăm prea multe dulciuri concentrate, putem suferi de diabet zaharat de tip II. Iar românii inclu