Pentru aprovizionarea cu alimentele de bază, locuitorii din zonele cu şomaj maxim şi salarii minime sunt nevoiţi să cheltuiască mai mulţi bani decât cei din perimetrele dezvoltate ale ţării.
Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ şi, poate, vă aşteptaţi ca aceste produse să fie sensibil mai ieftine în zonele sărace. Statisticile oficiale contrazic însă o astfel de aşteptare şi arată că, dimpotrivă, cele mai scumpe alimente din coşul de bază se regăsesc tocmai în judeţele sărace, în care şomajul este mare şi, în acelaşi timp, salariile sunt mici.
„Adevărul“ vă prezintă preţurile alimentelor listate de Ministerul Agriculturii, prin comparaţie cu rata şomajului şi cu salariul minim la nivelul fiecărui judeţ, statistici din care reiese că românii cu cele mai mici venituri au de înfruntat şi cele mai mari costuri.
Calitatea vieţii, de la Vaslui la Timiş
Unul dintre cele mai năpăstuite judeţe este, potrivit statisticilor, Vasluiul, unde rata şomajului se apropie de 11%, salariul mediu este mai mic de 1.100 de lei şi, în acelaşi timp, costul unui coş cu alimente de bază este printre cele mai mari din ţară, respectiv 28,9 lei. La polul opus se regăseşte Timişul, unde rata şomajului este de doar 2%, salariul mediu urcă la 1.540 de lei, dar costul unui coş cu alimentele de bază este de doar 23,5 lei. Viaţă scumpă cu salarii mici la Vaslui, viaţă ieftină cu salarii mari la Timiş.
Printre celelalte judeţe cu sărăcie şi preţuri mari se mai regăsesc Alba, Hunedoara, Neamţ şi Arad. La Alba, spe exemplu, rata şomajului este de 8,7%, salariul mediu – 1.279 de lei, dar coşul cu alimentele de bază costă 27,4 lei, destul de mult peste media naţională de 24,8 lei. În Hunedoara avem un şomaj de 6,9%, un salariu mediu de 1.222 de lei şi un cost al coşului de 28,4