Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Filme şi poveşti: regal Andrei Tarkovski la Bucureşti

Publicat in Adevarul, luni 3 decembrie 2012 ·

EVENIMENT Patru zile îi sunt dedicate în Capitală marelui cineast, de astăzi până vineri, în prezenţa surorii sale, Marina Tarkovskaia, şi a altor personalităţi care s-au aflat în preajma lui.

Un eveniment cultural de excepţie încheie această toamnă: Zilele Tarkovski la Bucureşti. Nu este vorba de un simplu festival, ci de o manifestare complexă, cuprinzând un simpozion internaţional, vernisarea unei expoziţii şi proiecţii de filme, toate dedicate uneia dintre cele mai importante personalităţi ale secolului XX, nu numai artistice, cineastul rus Andrei Tarkovski (1932-1986).

Evenimentul, care se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) şi Cinemateca Eforie, marchează împlinirea, în acest an, a 80 de ani de la naşterea regizorului (pe 4 aprilie) şi este intitulat „Tarkovski în 2012“.

O manifestare similară a avut loc în 2006 la Bucureşti, la data aceea împlinindu-se 20 de ani de la prematurul deces al cineastului, în 1986, la Paris (în urma unui cancer la plămâni).

La fel, şi acum evenimentul dedicat lui Tarkovski este onorat de prezenţa surorii sale, scriitoarea Marina Tarkovskaia (totodată, principalul legatar al moştenirii tarkovskiene), precum şi a soţului acesteia, regizorul Aleksandr Gordon (coleg şi prieten cu cineastul, autor al unui volum memorialistic despre acesta).

Manifestarea se încadrează într-una mai amplă, Zilele Culturii Ruse în România, care au mai inclus prezenţa Rusiei la Târgul de Carte Gaudeamus şi Zilele Filmului Rus, desfăşurate la Cinema Studio săptămâna trecută.

Pe platou la „Sacrificiul“, în insula Gotland

Un alt oaspete important este Layla Alexander-Garett, artist fotograf britanic. Destinul a făcut ca aceasta să fie traducătoarea personală a lui Tarkovski pe platoul de filmare pentru „Sacrificiul“, turnat pe insula suedeză Gotland în 1986 (acolo unde s-a retras, în ultimele decenii de viaţă, u

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Joe Biden, primul mesaj pe Twitter ca președinte al SUA: „Nu este timp de pierdut. Mă îndrept spre Biroul Oval, pentru a mă apuca de muncă”

Gandul acum 14 minute
Noul președintele al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a scris primul mesaj pe contul de Twitter @POTUS, care i-a fost transferat după ce a depus jurământul. Acesta dă asigurări că se apucă de muncă imediat, pentru că nu este timp de pierdut î

Horoscop 21 ianuarie 2021. Probleme în dragoste pentru Leu

Monitorul de Cluj acum 2 ore
Horoscop 21 ianuarie 2021. Află ce ți-au pregătit astrele pentru ziua de joi, 21 ianuarie. Zodia Leu are probleme în viața de cuplu.

Lista categoriilor incluse în etapa a II-a de vaccinare, extinsă. Marinarii se află pe liste

Ziua Constanta acum 2 ore
Mai multe categorii de persoane, inclusiv marinarii, personal din administrația locală sau persoane fără adăpost au fost adăugate pe lista persoanelor care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare Lista continuă și cu alte categorii În ședința de

În premieră, transferul codurilor nucleare către noul președinte al SUA s-a făcut în două etape

Libertatea acum 38 minute
Motivul acestei proceduri fără precedent, care s-a derulat miercuri, este simplu: refuzul lui Donald Trump de a se întâlni cu succesorul său la ceremonia de învestire.

Tribunalul Bucureşti a decis anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov

Mediafax acum 2 ore
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Acord între liderii europeni pentru recunoaşterea rapidă a testelor rapide pentru COVID-19

Adevarul acum o ora
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigenice, înainte de summitul european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei de COVID-19, scrie AFP, citată de Agerpres.

Autoritățile în alertă! Explozie puternică la Madrid

Ziua Constanta acum 6 ore
În urmă cu câteva momente, o explozie puternică a avut loc în Madrid, Spania, care a provocat distrugeri mari. Explozia s-a produs pe strada Toledo, din centrul capitalei. Deflagraţia, auzită de la kilometri depărtare, pare să fi fost provocată de o

CTP: Refuzul lui Trump de a participa la învestirea lui Biden este un nou îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei

Adevarul acum 3 ore
Cristian Tudor Popescu e de părere că refuzul lui Donald Trump de a fi de faţă la transferul de putere către succesorul său, Joe Biden, este un îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei.

Rusia vrea să își impună propriul vaccin anti-Covid în UE. Ce spune Agenţia Europeană a Medicamentului despre o posibilă aprobare a acestuia

Gandul acum 36 minute
Rusia a solicitat autorizarea vaccinului anti-Covid „Sputnik V” în Uniunea Europeană (UE), a anunţat – miercuri – Fondul Suveran Rus de Investiţii, care a participat la dezvoltarea serului, potrivit Mediafax, care citează Le Figaro. Fondul Suveran R

Preşedintele Joe Biden s-a instalat la Casa Albă

Ziarul de Iasi acum o ora
Preşedintele Joe Biden, învestit în funcţie miercuri, a ajuns la Casa Albă însoţit de prima doamnă, Jill Biden, şi de familia lor. Cuplul prezidenţial a pornit spre Casa Albă de la Cimitirul Arlington la ora locală 15:15, după care e programat să în

Vremea

București
acum

mie.

-4°/3°
joi

-0°/5°
vin.

1°/6°
sâm.

2°/7°
Iasi
acum

-3°
joi

-3°/4°
vin.

0°/5°
sâm.

1°/7°
dum.

5°/10°
Constanta
acum

joi

1°/8°
vin.

3°/9°
sâm.

6°/12°
dum.

8°/13°
Cluj-Napoca
acum

-1°
joi

-2°/3°
vin.

-0°/4°
sâm.

2°/5°
dum.

1°/5°
Timisoara
acum

mie.

-2°/2°
joi

1°/6°
vin.

2°/9°
sâm.

7°/11°

Editoriale