Reşiţenii au renunţat să mai pună castraveţi la murat. Preţul ridicat al fructelor îi face pe reşiţeni să renunţe la compoturile pregătite în casă.
Vânzările de fructe şi legume pentru conserve nu mai merg anul acesta. Reşiţenii au renunţat la gândul de a avea cămara plină. Singurii care mai pun ceva la borcan apelează la micile economii.
„Am pus nişte castraveţi la borcan, dar nu ca în alţi ani. Am mai pus la congelator nişte pungi cu zarzavat pentru ciorbă şi vinete. Pentru altceva nu am avut suficenţi bani. Sunt destul de scumpe, nu ne mai permitem, mai ales că am ieşit la pensie”, a spus Ioana Pavel, o gospodină.
Comercianţii, atinşi de criză
Producătorii de legume sunt nemulţumiţi şi ei de ritmul vânzărilor. Mulţi nu reuşesc să îşi dea marfa şi, ca să nu o arunce, o folosesc pentru ei.
„A scăzut numărul celor care îşi fac provizii pentru iarnă. De multe ori rămânem cu legumele şi fructele pe masă. Prefer să fac un compot sau o dulceaţă decât să le arunc. Din păcate, tineretul din ziua de azi cumpără mai bine din magazin gata făcut un gem sau o zacuscă decât să stea în bucătărie şi să gătească”, a spus Elena Toma, o comerciantă.
Preţurile la legumele din pieţe
Vinete: 1,5 lei/kilogram
Varză: 1,5 lei/kilogram
Ardei : 2,0 lei/kilogram
Castraveţi: 2,5 lei/kilogram
Roşii: 1,5 lei/kilogram
Cartofii: 1,3 lei/kilogram
Pepenele: 1,0 lei/kilogram
Prunele: 2,50 lei/kilogram
Ceapă: 1,4 lei/kilogram
Pere: 3,00 lei/kilogram
Caise: 2,50 lei/kilogram
Economie
Vânzătorii pun la borcan propria marfă, pentru a nu o arunca