Foto: Thinkstock Se pricepe toată lumea la regimul alimentar. Orice babă, taximetrist sau ridicător de haltere recomandă o listă cu alimente care nu îngraşă. În realitate, dieta este o treabă decisivă pentru sănătate. E meseria unor medici nutriţionişti. Regimul alimentar nu poate fi indicat lăutăreşte, de toţi pricepuţii în ghilimele. Iată, totuşi, nişte prescripţii în vederea menţinerii în limitele unei greutăţi sănătoase şi a unui confort al organismului, care să îndepărteze întâlnirea cu bolile.
Un om gras trebuie să parcurgă două etape, prima fază de pierdere din greutatea în surplus şi a doua etapă menţinerea în limitele unei greutăţi potrivite. E important să respecţi cât mai conştiincios o listă cu alimente interzise. Pe prima poziţie a alimentelor de care e cazul să fugi mâncând pământul se află zahărul şi dulciurile rafinate. Există şi poziţia a doua pe lista neagră pentru graşi, ocupată de pâinea albă. Ea e făcută din bobul de grâu rafinat care conţine mult amidon, care este un zahăr. Colac peste pupăză, în pâinea albă se află şi multe E-uri, aditivi şi multă chimie poluantă a organismului. E mai bine să mănânci pâine integrală, cu calorii mai puţine şi cu tărâţe şi fibre, utile pentru scaun.
De evitat sunt şi făinoasele, deoarece ele sunt doldora de amidon. Cartoful te îngraşă. Dacă e şi prăjit se adaugă la caloriile lui şi caloriile din uleiul prăjit. Dacă vrei cu încăpăţânare cartofi prăjiţi, mănâncă-i cu o salată, nu cu o friptură. Friptura merge alături de o salată sau de alte garnituri. Pe scurt: friptura cu cartofi prăjiţi înseamnă dinamită. Cartoful este acceptabil doar copt în coajă. Orezul e bun, dar nedecorticat. Şi nu orez alb, ci orez gri. Orezul cu coajă împiedică prin fibre absorbţia amidonului ce aduce multe calorii. Fructele au şi coajă, dar şi ceva zaharuri. Coaja limitează acţiunea zahărului. De aceea fructele se mănân