Remediile din plante sunt recomandate atât în scop preventiv persoanelor care au o tendinţă uşoară spre hipertensiune sau spre hipotensiune, cât şi celor care au un diagnostic clar în această privinţă.
Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită boală cronică şi, de asemenea, reprezintă un factor important de risc pentru apariţia atacului cerebral şi a infarctului miocardic. Netratată, duce la afectarea vaselor sangvine şi a unor organe precum rinichii şi ochii.
În schimb hipotensiunea, adică tensiunea mică, produce mai puţine probleme şi se corectează acţionând asupra cauzelor care pot fi deshidratarea, insuficienţa cardiacă, diabetul sau alte afecţiuni cronice. Plante precum rozmarinul, ciuboţica-cucului şi cătina, sub formă de ceaiuri sau de tincturi, normalizează tensiunea arterială şi previn apariţia complicaţiilor.
Citiţi şi:
Leacuri care normalizează nivelul glicemiei
1 Rozmarin, în caz de hipotensiune
În general, lichidele cresc volumul sangvin şi previn deshidratarea, care duce la hipotensiune. Prin urmare, orice tip de ceai obţinut din plante, băut în cantităţi suficiente, tratează hipotensiunea. Dar există şi plante care au o acţiune ţintită în acest sens, precum rozmarinul. Extractul din mlădiţe de rozmarin, consumat de trei ori pe zi, timp de cel puţin o lună, normalizează valorile tensiunii arteriale, mai ales când este vorba despre hipotensiune cu tendinţă spre leşin. Se evită consumul seara, fiindcă pot determina insomnii.
2 Ciuboţica-cucului, tonic cardiac
Primulla officinalis, cunoscută popular drept ciuboţica-cucului, este un tonic cardiac ce reglează circulaţia la nivelul inimii şi al creierului. Planta este benefică atât în tratarea hipotensiunii, cât şi în tratarea hipertensiunii arteriale. Ceaiul din flori de ciuboţica-cucului se prepară dintr-o linguriţă de flori mărunţi