În inima cartierului Brooklyn din New York, între restaurante de tip fast-food şi afaceri ale evreilor ortodocşi, trecătorii pot găsi o casă ţărănească, ce aminteşte de Europa de Est, relatează publicaţia New York Times. Este vorba despre un restaurant tradiţional, care spre surprinderea americanilor nu este nici din România, nici din Polonia, ci se numeşte simplu Moldova.
New York Times relatează povestea de succes a micului restaurant cu specific moldovenesc, un rar exemplu al bucătăriei basarabene, amplasat într-unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe planetă.
Dintre zecile de mii de moldoveni care au ajuns în Statele Unite după destrămarea Uniunii Sovietice, puţini s-au stabilit în New York, scrie publicaţia americană. „Una dintre organizaţiile pentru imigraţie estimează că aproximativ 5000 de cetăţeni ai Republicii Moldova locuiesc în oraş, iar proprietarul restaurantului, Radu Panfil este unul dintre ei“, relatează New York Times.
Proprietarul, un moldovean de 35 de ani, a declarat că a creat această oglindă a pământului natal dintre Prut şi Nistru pentru compatrioţii săi din Brooklyn, după ce şi-a dat seama că nu există niciun local asemănător. Pantil a părăsit Chişinăul în 2005, devenind chelner într-un restaurant din metropola americană, iar mai apoi manager.
„De la început, Moldova şi-a propus a fi locul în care oamenii din ţara noastră se pot întâlni, simţindu-se ca acasă. Am vrut ca ei să nu uite tradiţiile noastre şi mai ales, mirosul mămăligii calde“, a declarat Radu Panfil pentru jurnaliştii americani.
Cu ajutorul unor prieteni moldoveni, Panfil a deschis restaurantul Moldova în iulie 2012. Locul pare o oază în mijlocul bulevardului aglomerat, care le dă clienţilor impresia că sunt la mii de kilometri distanţă, în curtea unei case ţărăneşti tradiţionale din Basarabia.
Chelnerii poartă vestimentaţia tradiţională