Schimbarea alimentaţiei acutizează simptomele gastritei şi ulcerului gastric. Odată cu venirea primăverii, afecţiunile stomacului recidivează. Acest lucru este pus adesea pe seama consumului mai ridicat de crudităţi, care cresc aciditatea gastrică.
Cele mai frecvente cauze ale gastritei şi ale ulcerului gastroduodenal sunt infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente, în principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi.
În plus, deşi nu se poate aprecia cu exactitate cu cât creşte numărul cazurilor, s-a constat faptul că durerile şi arsurile stomacale, greaţa, balonările şi ameţelile apar mai frecvent şi mai acut primăvara.
Crudităţile cresc aciditatea
Unii specialişti spun că, deşi există într-adevăr opinii care susţin faptul că ulcerul s-ar activa primăvara, această informaţie este valabilă doar în România. „Este adevărat că simptomatologia ulcerului gastroduodenal fluctuează în funcţie de anotimpuri, în sensul acutizărilor primăvara şi toamna, pe durate de circa şase săptămâni. Acest lucru ar coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase din punct de vedere anatomic.
Totuşi această teorie este destul de controversată. Deşi dieta de primăvară include mai multe crudităţi care cresc aciditatea gastrică, în ziua de astăzi, globalizarea face ca obiceiurile alimentare să devină uniforme peste an", spune Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica MedAs din Bucureşti.
Evitaţi abuzurile de orice fel!
Pentru a preveni apariţia sau agravarea bolilor de stomac în acest sezon trebuie în primul rând să evităm abuzurile, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi în ceea ce priveşte consumul de alcool, de cafea, de tutun sau de medicamente. „Ca şi în cazul