În timp ce oltenii din Dăbuleni (Dolj) susţin că pepenii lor sunt cei mai gustoşi, bănăţenii din Gottlob (Timiş) se laudă că ai lor sunt cei mai solicitaţi la export. În topul producţiei de lubeniţe, bostănarii din Dăbuleni se află pe primul loc, cu recolte de până la 100 de tone la hectar, iar cei din Gottlob au scos 50 de tone la hectar. Lubeniţa de Dăbuleni, un brand naţional. Este atât de cunoscută încât producătorii din alte zone ale ţării îşi vând pepenii susţinând că sunt din Dăbuleni. Însă, uşor-uşor, se mai construieşte un brand: lubeniţa bănăţenilor, cunoscută la nivel regional.
Ca şi oltenii, bănăţenii spun că şi ei au sol „lăudat de Domnul“ şi că au toate atuurile pentru a fi consideraţi cei mai dulci şi răcoroşi din ţară. La început, oltenii nu i-au luat în seamă pe bănăţeni, râzând hâtru, cum ştiu ei cel mai bine s-o facă. Acum însă, încep să-şi laude marfa, doar pentru a reaminti că ei, cei din Dăbuleni, sunt „fruncea“.
Record la Dăbuleni
Primarul localităţii Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, susţine că în 2009 s-a înregistrat o producţie-record la lubeniţele altoite pe tiugă, precizând că s-a ajuns până la 100 de tone la hectar. Drăgoi este de părere că lubeniţa de Dăbuleni este şi cea mai bună din ţară.
„Datorită terenului nisipos, pepenii noştri sunt cei mai buni, au dulceaţă şi aromă de pepene adevărat, de calitate. E propice pentru cultivarea lor. Nu cred să fie la fel de bune în locurile unde nu sunt astfel de terenuri“, a adăugat primarul Drăgoi. O producţie bună s-a înregistrat şi la lubeniţele puse la ghiveci.
„Am avut în jur de 40 de tone şi aproximativ 30 la cele semănate. Producţie a fost destulă, dar din păcate au rămas pepeni pe câmp, că nu s-au vândut. N-am avut pierdere, dar nici profit prea mare“, spune Alin Marcu, un proprietar de bostănărie.
Primarul Nico