Piperul, dafinul şi cuişoarele pot fi o soluţie în tratarea bolilor de sezon În opinia fitoterapeuţilor, condimentele pot constitui variante ale tratamentului împotriva virozelor şi
Piperul, dafinul şi cuişoarele pot fi o soluţie în tratarea bolilor de sezon
În opinia fitoterapeuţilor, condimentele pot constitui variante ale tratamentului împotriva virozelor şi chiar a gripei.
Ceaiul de mentă în care s-au adăugat două-trei vârfuri de piper negru este un remediu natural împotriva guturaiului. Bronşita poate fi combătută folosind un preparat obţinut din coajă de portocală mixată cu trei frunze de dafin şi puse la macerat într-un litru de apă.
Piperul, considerat regele condimentelor, poate fi un bun remediu împotriva răcelilor. Acesta contribuie la reglarea circulaţiei şi a digestiei şi încălzeşte corpul.
Pentru persoanele cu sensibilitate la frig, fitoterapeuţii recomandă ca la fiecare masă să se consume câte două vârfuri de cuţit de piper măcinat.
Dacă suferiţi de infecţii în gât sau de guturai, este indicat ca într-o cană de ceai fierbinte (de mentă, busuioc, tei sau cimbrişor) să se adauge două-trei vârfuri de cuţit de piper negru. Ceaiul se lasă cinci minute, după care se bea cu înghiţituri mici, efectele fiind rapide: gâtul se descongestionează, nasul se desfundă şi în corp se răspândeşte o stare de căldură plăcută.
Şi tusea poate fi ameliorată cu un preparat pe bază de piper. Într-o jumătate de litru de băutură spirtoasă (de exemplu ţuica), se pun patru linguriţe de piper negru măcinat şi se lasă la macerat minimum cinci zile. După aceea, băutura se filtrează şi se foloseşte astfel: într-un pahar cu ceai sau apă se adaugă o linguriţă de macerat. La orice senzaţie de sufocare sau de tuse se bea câte o linguriţă din această licoare.
Dafinul poate fi folosit şi ca antidot împotriva răcelilor. În cazul gripei sa