Foto: Thinkstock La începutul verii sunt la mare căutare dietele de slăbire care promit rezultate miraculoase în scurt timp. Însă, potrivit nutriţioniştilor, acestea constituie o capcană. Paradoxal, dietele drastice nu duc la slăbire, ci la îngrăşare suplimentară după perioada de restricţii severe. În plus, apar următoarele riscuri: carenţe nutriţionale, reducerea masei musculare, tulburări hepatice, renale, depresie.
Dieta pare a deveni teritoriul în care se adună cele mai caraghioase bazaconii. Şi ar fi cum ar fi, pentru că de glume râzi la Teatrul de Revistă "Tănase", dar când regimul alimentar indicat de unii seamănă cu o glumă râzi de propria ta sănătate. Iar când ţi-ai dat peste cap organismul, râsul se transformă în plâns. Că sunt mulţimi de atotştiutori în materie de selecţie la echipa naţională de fotbal şi de alegere a cântăreţilor care să ne reprezinte la Eurovision, că există milioane de păreri legate de politicieni şi de carburatorul de la Dacia Logan, treacă-meargă. Dar că există sfătuitori câtă frunză şi câtă iarba în privinţa regimului alimentar, asta chiar este o gafă zdravănă.
Cura disociată şi anemia
Nu am să înţeleg niciodată cum unii îşi ghidează dieta după curele recomandate de oameni care nu sunt medici. Păi, starea de bine, confortul organismului se sprijină decisiv pe ce mâncăm, iar dacă aici unii inventează tot felul de regimuri alimentare, fără să fie medici cu specialitatea nutriţie, apare riscul să se dea peste cap tot mersul organismului şi nu îl mai repui pe linia de plutire ani lungi. Iată câteva explicaţii despre regimul alimentar ştiinţific date de un om îndreptăţit în aceste comentarii – doctor în medicină Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Cel mai indicat este ca omul să mănânce din toate categoriile de elemente alimentare pentru a-şi hrăni