Nu toate produsele ecologice sunt obţinute la fel, iar calităţile alimentelor etichetate cu sigla „natural“ nu echivalează cu ale celor „bio“. Pentru ca un aliment să fie considerat biologic trebuie să nu fie tratat cu produse chimice şi să aibă pe ambalaj metoda de producţie folosită şi sigla organismului de certificare.
La noi în ţară se produc aproximativ 250 de tipuri de alimente ecologice, 80 la sută din produsele bio de pe piaţă fiind de import. Specialiştii spun că astfel de alimente sunt autentice doar dacă nu conţin organisme modificate genetic şi dacă legumele, fructele şi cerealele nu au fost tratate cu fertilizanţi sau cu pesticide sintetice împotriva dăunătorilor.
„O altă categorie de alimente bio sunt acele alimente (produse de panificaţie, produse lactate, mezeluri etc.) asupra cărora, în procesul tehnologic de obţinere şi de prelucrare, nu s-au utilizat aditivi chimici", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica „Bio Nutriliv" din Bucureşti.
Pot conţine conservanţi
ADEVĂRAT: Alimentele biologice nu conţin îngrăşăminte de tipul azotaţilor, fosfaţilor, nitraţilor şi nici aditivi alimentari cum ar fi conservanţii şi coloranţii chimici, afânătorii şi amelioratorii de gust. Totuşi, la producerea acestora se pot folosi conservanţi naturali.
„Produsele bio sunt obţinute prin tehnologii ecologice şi pot conţine conservanţi sau coloranţi naturali. În ceea ce priveşte fructele, legumele şi cerealele, acestea pot fi tratate cu îngrăşăminte naturale", mai spune Livia Nena.
Marca „natural"este sigură
FALS: Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că trebuie să ne ferim de falsele precizări de pe etichete şi că doar o menţionare a cuvântului „biologic" pe ambalaj nu este suficientă. De asemenea, un produs marcat ca fiind „natural" nu este neapărat biologic.
Produsele ecologice pot fi recunoscute doar după fapt