Medicul şi numai medicul poate distinge între o mai puţin periculoasă criză de hemoroizi şi diagnosticul de cancer de colon. Această precizare medicul o poate face numai în urma unor investigaţii serioase. Punerea punctului pe i este asigurată, fără doar şi poate, de examinarea cu endoscopul pe tot parcursul intestinului gros, investigaţie care se numeşte colonoscopie.
Explică motivele pentru care apare cancerul de colon profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. Există două căi pe care se poate ivi riscul de cancer de colon, fie genetic, printr-o şubrezenie moştenită de la înaintaşi care au suferit de astfel de cancere, fie prin agresivitatea mediului, în principal prin alimentaţia nepotrivită.
Cauze
Una dintre cauzele cele mai importante de instalare a cancerului de colon este alimentaţia prea bogată în grăsimi animale. În intestinul gros al fiecărui om există o floră microbiană, un amestec de microbi buni şi de microbi răi, între aceste două tabere de bacterii instalându-se un echilibru propice stării de sănătate.
Când mâncăm prea multe grăsimi animale, se înmulţesc şi devin mai numeroşi unii microbi din flora colonului, care transformă aceste grăsimi animale în substanţe cancerigene. Dar acţiunea rea a excesului de grăsimi animale nu se opreşte aici. Multe grăsimi animale stimulează secreţia de bilă. Acizii biliari prea mulţi sunt şi cei descompuşi de microbii citaţi mai sus, ajungându-se tot la substanţe cancerigene. Cercetările au arătat că, în rândul obezilor, cancerul de colon este de trei ori mai frecvent. Explicaţia este că graşii au mai multe secreţii biliare din ficat. Şi, astfel, se ajunge tot la substanţe cancerigene.
Altă cauză care măreşte riscul de cancer de colon este o hrană cu prea puţine alimente vegetale, bogate în fibre nedigerabile. Om