Boala este de aproape trei ori mai frecventă la bărbaţi, în special la fumători, mai ales după vârsta de 60 de ani. Cancerul esofagian are o rată mare de mortalitate deoarece, în cele mai multe cazuri, este descoperit în stadiu avansat. Dacă tumoarea este operată în stadiu incipient, supravieţuirea la cinci ani este de 25%.
Cancerul esofagian este pe locul al şaselea în topul celor mai comune cauze de deces prin cancer, reprezentând şase la sută din totalitatea neoplasmelor gastrointestinale.
Această boală are o evoluţie rapidă, iar prognosticul este adesea nefavorabil, mai ales din cauza prezentării târzii la medic. „Cancerul esofagian este curabil în stadiile iniţiale, dar de obicei majoritatea persoanelor bolnave se prezintă la medic în stadiile avansate", atrage atenţia medicul specialist oncologie Ana Maria Radu de la clinica MedLife din Bucureşti.
Există mai multe tipuri de cancer esofagian, cele mai frecvente fiind carcinomul scuamos (localizat la nivelul celulelor care „căptuşesc" esofagul) şi adenocarcinomul (se formează în ţesutul implicat în producerea mucusului necesar înghiţirii). În ultimele decenii s-a observat o creştere a incidenţei acestei boli, mai ales a adenocarcinomului.
Fumatul şi alcoolul favorizează boala
Fumatul şi consumul de alcool sunt doi dintre factorii cel mai adesea implicaţi în apariţia cancerului de esofag. Astfel, aproximativ 90 la sută din cazurile de cancer esofagian sunt puse pe seama fumatului şi/sau consumului de alcool. Efectele negative ale ţigărilor sunt date de unele substanţe dovedit cancerigene, precum nitrosaminele rezultate din combustia tutunului. Alcoolul şi tutunul sunt asociaţi cel mai frecvent cu carcinomul scuamos.
Medicul Ana Maria Radu menţionează că, în cazul adenocarcinomului, sunt implicaţi factori precum esofagul Barrett (modificarea celulelor mucoasei esofagului, fa