CRIZĂ Ajunşi la piaţă, moldovenii îşi permit să cumpere doar legume, iar carnea o pun pe masă o singură dată pe săptămânăPe lângă scumpirea combustibilului, pieţele şi magazinele au anunţat majorarea preţurilor la alimente.
În aceste condiţii oamenii îşi împart cu grijă salariul sau pensia, jumătate pentru facturi, jumătate pentru mâncare. Cei mai mulţi spun că unele dintre produse din coşul minim de consum au devenit un lux, de exemplu carnea, pe care o consumă cel mult o dată pe săptămână.
Pe Sofia Pruteanu (73 de ani) am întâlnit-o în Piaţa Centrală din Capitală. Femeia a pornit la cumpărături cu 75 de lei în portmoneu. În pungă avea o bucată de dovleac, patru castraveţi şi trei roşii. Cheltuise aproape toţi banii pe care îi avea.
„Trec pe lângă vitrine şi îmi imaginez cum ar fi la gust untul şi carnea", spune Sofia Pruteanu ţinând cu grijă o bancotă de cinci lei. „Nu putem cumpăra că nu avem bani. Carne mănânc o dată pe săptămână. Cumpăr ce este mai ieftin", ne mai spune Sofia Pruteanu precizând că îşi permite să îşi ia de ale gurii după ce achită facturile din pensia de 900 de lei.
FASOLE ÎN LOC DE CARNE
ChişinăuiancaNatalia Peca, de 79 de ani, a rămas în portmoneu cu 15 lei. Femeia căuta să cumpere din Piaţa Centrală, fasole mai ieftine pentru că laptele, untul, ouăle sau carnea sunt prea scumpe pentru ea. „De unde aşa bunătăţi?", se întreabă bătrâna.
Nici cei care sunt încă angajaţi nu o duc mai bine. „Încă nu sunt la pensie dar vai de capul meu cum împart aceşti bani", spune Ana Dombrovschi (56 de ani) care a scos din buzunar 5 lei pentru un singur ardei. „Pentru o bucăţică de carne, o varză şi un ardei am plătit 100 de lei", spune femeia care împarte cu mare grijă banii familiei sale.
„De 17 ani de când lucrez la piaţă nu a fost niciodată atât de greu. Piaţa e încărcată cu marfă, dar lumea nu poate cumpăra",