Beijingul măreşte taxele la carnea de pui importată din Statele Unite, iar Congresul e pe cale să adopte un proiect de pedepsire a ţărilor ce-şi ţin moneda la un nivel scăzut. Cei doi coloşi economici se ciocnesc din ce în ce mai des, fără a da semne că sunt dispuşi la mari compromisuri.
Discuţiile purtate de preşedintele american, Barack Obama, şi premierul chinez, Wen Jiabao, în marja sesiunii anuale a ONU, de la sfârşitul săptămânii trecute, nu au avut nici cel mai mic efect asupra relaţiilor economice şi comerciale tot mai încordate. Obama i-a povestit lui Jiabao cum menţinerea yuanului la un nivel scăzut „are consecinţe negative asupra economiei americane şi asupra celei globale". Wen Jiabao a reafirmat intenţia Beijingului „de a continua reformarea sistemului valutar", dar a accentuat că scopul principal al Guvernului este modernizarea „Chinei reale" - cea în care circa 150 de milioane de oameni ce trăiesc sub limita sărăciei - până la mijlocul acestui secol.
Nici nu s-a terminat bine întrevederea dintre cei doi lideri, că Beijingul a aplicat o lovitură dură marilor producători de pui din Statele Unite. Ministerul Comerţului a prezentat duminică rezultatele unei anchete minuţioase, potrivit căreia americanii exportă carne de pui la preţuri de dumping, făcând astfel concurenţă neloială producătorilor autohtoni. Prin urmare, Beijingul a decis mărirea taxelor, care variază de la 50% la 105%, măsură ce a intrat în vigoare chiar de luni pe o perioadă de cinci ani.
La sfârşitul lunii august, China a mai impus nişte taxe „anti-subvenţii" - între 4% şi 30% - la produsele de pui din SUA, pe motiv că producătorii americani au primit subvenţii guvernamentale „improprii".
Implicarea Congresului
Replica Washingtonului a venit chiar a doua zi, luni Departamentul Comerţului anunţând mărirea taxelor, până la 61% în unele cazuri, pentru produsele di