Te simţi obosit şi fără vlagă, iar colegul de serviciu şi-a luat liber tocmai când era mai mult de lucru? Te gândeşti că un supliment nutriţional îţi va da un pic de energie? S-ar putea să nu ai dreptate. Află când este bine să apelezi la vitaminele la cutie şi care sunt riscurile folosirii lor frecvente. Vitaminele ne menţin tineri
Până la urmă, de ce atâta vâlvă în jurul vitaminelor și mineralelor? De ce trebuie să ne asigurăm în permanentă că nu ducem lipsă de ele? Cunoscute sub denumirea generică de "antioxidanţi”, acestea luptă împotriva produșilor nocivi rezultaţi în urma proceselor normale din corp. Dacă acești produși ar fi lăsaţi să-și facă de cap, atunci am arăta și ne-am simţi la 30 de ani ca la 50. Ţesuturile ar îmbătrâni prematur sub asaltul substanţelor nocive și bolile ne-ar pândi în orice moment.
Gustos şi sănătos
Deși organismul are o nevoie atât de mare de antioxidanţi, este incapabil să-i producă singur. De aceea, îi ia din alimentaţie. De exemplu, un pumn de legume verzi și 100 de grame de carne pe zi îţi asigură necesarul de fier. Un pumn de fructe oleaginoase (nuci) îi dă pielii tale vitamina E necesară pentru a deveni elastică, în timp ce o felie de pâine cu unt sau o salată de morcovi oferă atâta vitamina A câtă este nevoie într-o zi. Fructele și legumele colorate (roșii, afine sau morcovi) au cel mai mare conţinut de minerale și de vitamine.
Ginseng, complex de vitamine, Ginkgo biloba … Au denumiri științifice, cât să te facă să crezi că toată oboseala va dispărea. Specialiștii te avertizează să nu cazi în capcana suplimentelor care pot înlocui orice. Mesele peste care sari în mod regulat rămân pierdute.
Niciun complex de vitamine nu-ți va aduce în organism nutrienții de care ai nevoie. Studiile arată că organismul asimilează mult mai bine vitaminele și mineralele din