14 producători de vin din toată ţară şi cei mai iscusiţi bucătari vor fi prezenţi în perioada 3-6 noiembrie la Providenţa din Iaşi, acolo unde are loc prima ediţie a Festivalului internaţional de Vin, Artă şi Gastronomie din România (PROVINO).
Ieşenii vor avea ocazia să deguste vinuri făcute de cei mai importanţi producători de vin din ţară, la care se vor alătura viticultori din Republica Moldova şi Italia.
În cadrul expoziţiei de la Providenţa, publicul va putea admira şi degusta peste 150 de sortimente de vin, într-un cadru rafinat în care nu vor lipsi muzica bună sau expoziţiile de artă.
Click pe colaj pentru a vedea mai multe fotografii de la festivalul PROVINO
„Acest festival nu reprezintă o invitaţie la a consuma vin, ci o invitaţie care ne facă să iubim un vinul bun. Este singura modalitate prin care producătorii pot intra în contact direct cu consumatorii, pentru că nu există intermediari. Este un eveniment în care consumul de vin trebuie să fie moderat", a spus Florin Mindirigiu, directorul firmei care s-a ocupat de organizarea Provino.
Cum recunoaştem un vin bun
Pe lângă sortimentele de vinuri şi de bucate alese care vor fi expuse la Providenţa, vizitatorii vor avea ocazia să asiste şi la cursuri de introducere în lumea vinului. Oenologii şi degustătorii de vin le vor prezenta ieşenilor cum pot deosebi un sortiment bun de unul de proastă calitate sau cum trebuie să procedeze pentru a „surprinde" aroma unui vin bun.
PORTRET IAŞI Cintia Colibaba: cea mai tânără femeie oenolog
„Mereu ne lăudăm că avem un bagaj de cultură, însă ne aplecă prea puţin asupra vinului, care ar trebui să facă parte din acest bagaj cultural. Se spune că cel mai bun vin este acela care iţi place, de aceea e greu de făcut o diferenţă între un vin bun şi unul mai puţin bun", a spus Gheorghe Crăciunescu, degustător expert