Scandalul cărnii de cal servită drept carne de vită în Marea Britanie părea că va îngropa România în ruşine. Finalul isteriei ce a cuprins Europa a scos la iveală vinovatul: tocmai firma care ne acuza.
România a fost atrasă într-un scandal monstru săptămâna trecută, după ce britanicii au descoperit lasagna preparată cu carne de cal, etichetată drept carne de vită. Imediat, firma franceză Spanghero, cea care a livrat carnea tocată pentru produsul finit lasagna, a anunţat că a fost înşelată de către abatoarele din România, de la care ar fi achiziţionat carne de vită. Scandalul părea că ne va scădea credibilitatea pe piaţa europeană, dar reacţia promptă a autorităţilor, investigaţiile jurnalistice şi ancheta oficialilor de la Bruxelles au arătat contrariul: România nu are nicio vină în acest caz şi a fost învinovăţită pe nedrept. Vinovatul a fost identificat: chiar firma Spanghero.
Totul a început la finalul săptămânii trecute, cand autorităţile britanice au verificat carnea din lasagna vândută în supermarketuri sub marca Findus. Concluziile analizelor i-au şocat: carnea de vită din lasagna era de fapt carne de cal. Incidentul a luat amploare foarte mare, deoarece britanicii consideră calul drept prieten al omului şi nu îi consumă carnea. Britanicii au arătat cu degetul către firma franceză Comigel (cea care a produs lasagna sub marca firmei suedeze Findus), dar şi spre cealaltă firmă din Hexagon, Spanghero (cea care a preparat carnea pentru Comigel).
Fără să stea prea mult pe gânduri, francezii au dat vina pe abatoarele din România, care i-ar fi înşelat. „Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român“, declara săptămâna trecută Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero.
Chiar dacă nu era vorba despre o problemă legată de sănăt