Afinele, somonul, soia, ovăzul şi spanacul previn afecţiunile cardiace şi complicaţiile care pot apărea din cauza lor. Sursa: NorthFoto
Pentru a preveni bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de mortalitate la români, menţinerea sănătăţii inimii este esenţială.
Pe lângă mişcare, renunţarea la fumat şi reducerea stresului, alimentaţia joacă un rol major în protejarea inimii, alimente precum afinele, somonul, soia şi spanacul fiind în topul celor mai bune produse.
Afinele luptă cu colesterolul
Fructele, frunzele, ceaiurile şi sucurile de afine sunt o sursă bogată de vitamine A, C şi nutrienţi care protejează organismul de boli de inimă.
Afinele conţin antocianină, substanţă care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, formarea cheagurilor de sânge în artere şi previne creşterea tensiunii. „Afinele care se găsesc la noi în ţară sunt «fructele naturii», adică sunt sălbatice, nu au îngrăşăminte şi pesticide”, spune medicul Corina Zugravu.
Vă puteţi menţine inima sănătoasă mâncând somon de cel puţin două ori pe săptămână. „Somonul, bogat în acizi graşi Omega 3, scade trigliceridele şi colesterolul, având rol pozitiv asupra aparatului cardiovascular. Dacă nu vă permiteţi să consumaţi somon, puteţi mânca macrou, cod sau hering”, recomandă dr. Corina Zugravu.
„Studiile relevă faptul că persoanele care au consumat peşte în mod regulat şi-au diminuat riscul bolii coronariene cu 50%”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
O alimentaţie bogată în soia scade şi ea nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. „Deşi în ultima perioadă s-au pus sub semnul întrebării efectele proteinelor din soia, eu cred că un consum mediu de soia (lapte, tofu) are rol benefic pentru inimă datorită lipsei colesterolului şi a grăsimilor saturate”, afirmă nutri