Trăim într-un mediu poluat, consumăm alimente aditivate, suntem suprasolicitaţi din punct de vedere fizic şi psihic. În aceste condiţii organismul este supus unui „stres” permanent şi devine vulnerabil în faţa acţiunii radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen care provoacă daune la nivel celular, de la alterarea membranei până la modificări ADN.
Astfel, corpul nostru sufera o imbatranire prematura (atat in interior cat si la exterior), pot aparea diferite boli cronice si degenerative (cardio-vasculare, metabolice, osteo-articulare, nervoase) si chiar temutul cancer.
Este clar ca avem nevoie de antioxidanti - acele substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi si astfel ne ajuta sa ne pastram starea de sanatate, sa ne crestem imunitatea, sa prevenim aparitia diferitelor boli.
Principala sursa de antioxidanti ramane o alimentatie cat mai naturala si mai putin procesata termic, care sa cuprinda multe legume, verdeturi si fructe proaspete, cereale integrale, fructe si seminte oleaginoase, uleiuri presate la rece, peste, alge, lactate (iaurt, sana, chefir), fructe uscate, ceai alb, ceai verde.
Raportul existent in organismul nostru intre concentratia antioxidantilor si cea a radicalilor liberi reprezinta de fapt raportul intre sanatate si boala.
Radicalii liberi iau nastere in mod normal in organism in urma proceselor de oxido-reducere cu producere de energie; in cazul unui organism echilibrat, acesta isi fabrica proprii antioxidanti endogeni care contracareaza efectul nociv al radicalilor liberi; acestia iau nastere si in mediul exterior, in urma proceselor de combustie (gaze esapament, gaze industriale, fum tigara), prin prajirea alimentelor, sub actiunea ultravioletelor.
In conditiile actuale de trai, capacitatile normale chiar ale unui organism sanatos de anihilare a radicalilor sunt depasite; sa nu uitam ca si efor