Alimentaţia dezechilibrată şi stresul distrug bacteriile „bune“, care ne feresc de boli. Medicii avertizează că un dezechilibru la nivelul florei bacteriene duce la probleme digestive şi la scăderea imunităţii organismului. Sistemul digestiv al unui adult este colonizat de aproximativ 100 de miliarde de bacterii, care constituie flora intestinală. Acestea nu sunt dăunătoare organismului, ci, dimpotrivă, împiedică dezvoltarea bacteriilor nocive.
„O floră intestinală sănătoasă este fundamentul unui sistem imunitar rezistent, deoarece constituie o barieră importantă împotriva agenţilor patogeni.
Bacteriile «bune» de la acest nivel îmbunătăţesc procesul de digestie, menţin un nivel optim al pH-ului în colon, favorizează asimilarea calciului şi vitaminei D şi ajută la sinteza vitaminelor din complexul B şi vitaminei K“, spune Ruxandra Constantina, medic de familie şi fitoterapeut la Clinica MedAs din Bucureşti.
Tranzitul intestinal, cel mai afectat
Atunci când flora intestinală este alterată, cel mai adesea apar tulburări de tranzit, precum balonare, constipaţie, diaree sau sindrom de colon iritabil.
Există însă numeroase studii care arată că un astfel de dezechilibru contribuie şi la apariţia unor afecţiuni cronice, cum sunt alergiile, bolile autoimune şi inflamatorii sau afecţiunile degenerative.
Probioticele corectează dezechilibrul bacterian
Majoritatea probioticelor sunt culturi vii de bacterii, create în urma procesului natural de fermentaţie, cum ar fi cel de producere a acidului lactic din iaurt, kefir sau brânză proaspătă de vaci.
Aceste bacterii sunt asemănătoare celor care trăiesc în colon, având efecte benefice asupra organismului. Aportul de bacterii „bune“ poate fi asigurat prin consumul zilnic, pe perioade lungi de timp, al unui pahar de iaurt