Foto: Thinkstock Cancerul de colon a devenit, pe bună dreptate, o sperietoare pentru oameni. Se descoperă tot mai des, atacă la vârste tot mai tinere şi neoplasmul la intestinul gros capătă forme tot mai virulente. Care sunt factorii ce favorizează îmbolnăvirea de boala canceroasă a colonului şi care sunt posibilităţile de a te păzi de riscurile sporite de acest neoplasm? Să explicăm factorii care înlesnesc apariţia cancerului de colon. Regimul alimentar prea bogat în grăsimi animale este periculos.
Proliferează, adică se înmulţesc unii microbi în flora colonului care transformă aceste grăsimi în substanţe cancerigene. Multe grăsimi stimulează şi secreţia de bilă, adică de substanţe de către ficat. Aceşti acizi biliari sunt şi ei descompuşi de microbi cu transformarea lor în substanţe cancerigene. Obezii se îmbolnăvesc de trei ori mai des de cancer de colon, căci ei au multe secreţii de bilă. Ceva folositor pentru protecţia colonului este să mănânci cât mai multe vegetale bogate în fibre, în fibre celulozice.
Aceste fibre celulozice din vegetale nu se digeră şi constituie un balast care absoarbe apa şi stimulează contracţiile colonului. În acest fel se creează condiţii pentru un tranzit intestinal accelerat şi scaunul e regulat. Trecerea mai rapidă prin colon face ca materiile fecale să stea mai puţin în contact cu pereţii colonului, mai ales cu mucoasa colonului şi astfel substanţele chimice se descompun mai greu în elemente cancerigene.
Care sunt legumele şi fructele bogate în fibre care favorizează scaunul, trecerea mai iute prin colon, deci substanţele cancerigene se află mai puţin în contact cu pereţii colonului? Legume bogate în fibre sunt varza, fasolea verde, salata verde, conopida, andivele. Fructele bogate în fibre favorabile scaunului sunt perele, merele, portocalele, grepfruturile. E folositor să se mănânce cereale, tărâţe de grâu,