Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Migratia ca solutie de scos petele

Publicat in Jurnalul, joi 2 martie 2006 ·

Emigrezi, nu emigrezi, vremea crizei nu trece.Emigrezi, nu emigrezi, vremea crizei nu trece.

Economistii grei ai Romaniei au ajuns sa laude exodul populatiei spre tari mai primitoare. Spun ca astfel se echilibreaza balanta externa si se sustine cresterea economica. Daca ne mai si coboara din sfera macroeconomica spre cea sociala, vedem cum tatii lucreaza in Italia si Spania in loc sa fie someri la ei acasa. Cum trimit ei bani mamelor, care cresc singure copiii si ii trimit la scoala. Bunicii isi cumpara medicamente fara sa mai stea cu mana intinsa la compensarile statului. Se construiesc case. La fel au facut si grecii si acum sunt hat, departe.

Foarte frumos. Si toate aceste marete realizari se datoreaza numai intelepciunii conducatorilor nostri, nu? Desigur, dar de fapt, singurul lor merit e nepriceperea de a administra economia. Asta i-a impins pe romani sa caute pe cont propriu investitorii care lipsesc din tara lor. Oare ce-i mai greu de facut, niste reguli pe care sa le respecte toti sau o migratie a populatiei, individ cu individ, spre sisteme corecte? Ce importanta mai are daca rezultatul e pozitiv?! Afacerile de partid si de stat nu sunt stricate de intreprinzatorii veniti de aiurea sa pretinda tratament egal, iar tensiunile sociale se dezamorseaza.

Sa trecem insa de la apoteoza la apocalipsa. Muncitorii din afara trimit procente bune de PIB acasa numai ca au plecat sa lucreze in Vest cei mai competitivi lucratori, care contribuie in cea mai mare parte la PIB-urile altora. Noi ne alegem cu firimiturile. Ei nu platesc taxe aici, ci acolo unde realizeaza veniturile. Deci, in realitate, Romania nu castiga, ci pierde PIB. Bugetul nu incaseaza suficient, ceea ce-l face sa uite de spitale, scoli, drumuri. Cand totusi isi aduce aminte, n-are decat sa se imprumute. Este adevarat ca aceia care muncesc acum in Occident cumpara in Romania case, da

Articolul in Jurnalul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Vremea

București
acum

21°
vin.

11°/22°
sâm.

14°/25°
dum.

15°/27°
lun.

16°/28°
Iasi
acum

18°
vin.

12°/19°
sâm.

10°/24°
dum.

11°/25°
lun.

15°/27°
Constanta
acum

21°
vin.

11°/21°
sâm.

11°/15°
dum.

9°/18°
lun.

14°/22°
Cluj-Napoca
acum

16°
vin.

10°/18°
sâm.

10°/25°
dum.

12°/25°
lun.

13°/25°
Timisoara
acum

18°
vin.

9°/22°
sâm.

13°/25°
dum.

14°/24°
lun.

13°/25°

Editoriale