Sindicatele şi patronatele din industria alimentară anunţă majorări de preţuri de peste 30% provocate de secetă şi epuizarea materiilor prime din producţia românească Invocând
Sindicatele şi patronatele din industria alimentară anunţă majorări de preţuri de peste 30% provocate de secetă şi epuizarea materiilor prime din producţia românească
Invocând argumentul că persistenţa secetei va influenţa direct preţurile produselor agricole, liderii sindicatelor şi patronatelor din industria alimentară anunţă scumpiri cu circa 30-35% la majoritatea alimentelor de bază.
Agricultura românească nu poate produce decât maximum 30% din materia primă necesară industriei alimentare. În aceste condiţii, se va apela la importuri, fapt ce va duce inevitabil la creşterea preţurilor, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Spre exemplu, conform unor calcule efectuate privind evoluţiile din industria pâinii, din luna octombrie, preţul acesteia va creşte cu 40%, susţine liderul sindical.
El este sceptic şi în ceea ce priveşte alocarea subvenţiilor de 400 de lei la hectar, deoarece "Uniunea Europeană s-ar putea să nu accepte acest lucru".
Pe de altă parte, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea, scumpirea produselor alimentare autohtone este justificată de creşterea preţurilor la materia primă. "Scumpirea materiei prime utilizate în industria alimentară va afecta automat preţurile produselor alimentare, fie că este vorba de lapte, carne sau pâine, dar acest lucru va conduce la o creştere a importurilor de astfel de produse din UE", a precizat Minea, citat de agenţiile de presă.
Tot el a precizat însă că "nu este permis să anunţi scumpiri la alimente". De fapt, "nu se poate discuta despre o scumpire globală în perioada imediat