Statisticile europene referitoare la paritatea puterii de cumpărare (PPS) ne-au plasat, de-a lungul ultimilor ani, pe penultimul loc în UE cu 49% din media comunitară, ultimii fiind bulgarii cu 47%. Acum, Eurostat anunţă inversarea locurilor: românii au doar 48% din media PPS, în timp ce bulgarii au urcat la 49%.
Preţurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul UE, în timp ce nivelul nostru de trai este la jumătate faţă de Europa.
Preţuri mari, venituri mici
Preţurile alimentelor şi băuturilor nonalcoolice în România reprezintă 67% din media UE, potrivit unui comunicat al Eurostat.
Dintr-un alt raport prezentat de Eurostat reiese că nivelul de trai din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scăzut din UE, reprezentând 48% din medie.
Ambele seturi de date se referă la anul 2012.
Consumul individual real per capita exprimat la paritatea puterii de cumpărare reprezintă un indicator mai relevant al nivelului de trai faţă de Produsul Intern Brut per capita.
Românii plătesc pentru pâine şi cereale 63% din preţul mediu înregistrat în UE, iar carnea costă 57% faţă de media UE. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media UE.
Cum o duc vecinii din Est
Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice variază semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai puţin de 70% din media UE în Polonia, România şi Bulgaria la 143% în Danemarca, 124% în Suedia sau 120% în Austria, potrivit Eurostat.
Bulgaria se află într-o situaţie similară cu a României, preţurile la alimente reprezentând 68% din media UE în timp ce indicele nivelului de trai se plasează la 49% faţă de media europeană.
În Polonia, preţurile alimentelor reprezintă 61% din media UE, cel mai redus nive