Mâine începe cea de-a doua ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (18-27 august), în Portul Cultural Cetate, care va prezenta, pe lângă filme, şi bucătăriile ţărilor dunărene. Festivalul se ocupă de ţările din bazinul Dunării. O proiecţie specială va fi cea a filmului „My Joy“, apreciata peliculă de un realism cinic a regizorului ucrainean Serghei Loznitsa.
A devenit o tradiţie pentru poetul Mircea Dinescu să organizeze diverse manifestări culturale în minidomeniul pe care şi l-a încropit pe malul Dunării, aşa-numitul Port Cultural Cetate. De data aceasta, este rândul cinefililor înrăiţi, care sunt chemaţi, timp de 10 zile, de mâine până pe 27 august, să vizioneze numeroase producţii cinematografice de calitate, cu un accent special pus pe ţările străbătute de fluviul Dunărea. Ca de obicei când e vorba de maestrul Dinescu, manifestările sunt pigmentate şi de „recitaluri" gastronomice, astfel fiecare ţară participantă îşi va prezenta, la Cetate, pe malul Dunării, şi bucătăria specifică. Amfitrionul evenimentului, Mircea Dinescu, a promis că printre bucate se vor număra mâncăruri menţionate în cărţi, precum un crap gătit în stil polonez, cu nucă, pesmet şi vin.
Finanţat de Consiliul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român, festivalul va păstra şi în acest an reţeta verificată cu ocazia primei ediţii, înlocuind însă ingredientele balcanice cu cele dunărene. Astfel, fiecare dintre cele zece zile ale manifestării va fi dedicată uneia dintre ţările riverane: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Moldova şi Ucraina. La festival sunt invitaţi peste 100 de cineaşti, printre aceştia numărându-se selecţioneri ai unor festivaluri precum cele din Odesa, Budapesta şi Bratislava.
Valul de după Noul Val
La cealaltă extremă în timp, ziua României va fi centrată pe fenomen