Adăugate în dieta zilnică, verdeţurile de primăvară stimulează apetitul şi detoxifierea organismului. În plus, nutrienţii conţinuţi au efecte terapeutice pentru o serie de boli cronice.
Grâuşorul tratează bolile de piele
Frunzele de grâuşor pot fi folosite sub formă de salată, care este o garnitură excelentă pentru carnea de pasăre şi de miel. Planta are o savoare aparte, care se resimte în preparatele culinare. Dieta cu grâuşor este foarte hrănitoare datorită conţinutului bogat în vitamina C şi în minerale: magneziu, potasiu şi fier.
Folosit sub formă de salată, timp de o lună, acest remediu combate astenia de primăvară. Compresele cu ceai de grâuşor sunt recomandate în caz de varice şi de flebite. Infuzia cu grâuşor are efecte benefice şi în cazul problemelor tenului.
Ridichea roşie are efect antiseptic
Printre primele trufandale ale primăverii se numără ridichile. Pentru efectele lor terapeutice sunt folosite atât frunzele, cât şi bulbii. Cura cu ridichi de lună contribuie la detoxifierea întregului organism. Această cură ajută la refacerea florei intestinale, protejează stomacul şi ajută la tratarea toxiinfecţiilor alimentare.
Frunzele de ridichi conţin minerale precum potasiu, seleniu şi sulf, dar şi vitamine importante (A, B1, B2 şi C) şi de aceea sunt recomandate în combaterea avitaminozelor. Pentru tratarea bolilor hepatice şi biliare este eficientă o cură de 14 zile cu suc obţinut din frunze de ridichi. Sucul se prepară din 15 frunze tăiate nu foarte mărunt, care se pun într-un mixer. După ce se adaugă un pahar de apă, se mixează timp de două-trei minute. Sucul se lasă să se aşeze un sfert de oră, apoi se strecoară şi se consumă.
Specialiştii recomandă cura cu ridichi de lună într-o gamă largă de probleme, de la dureri de cap, hemoragii nazale, gripă la indigestii, tuse şi la afecţiuni pulmonare.
Leurda t